Vill du vara med och hjälpa Bohusläns museum att arbeta med medskapande konst, även kallat ”community art” och utforska och utveckla hur medskapande konst kan vara en del av en utställningsprocess?
10 oktober 2024
Torsdag
Kl 13:00 - 16:00
5 tillfällen, 20 studietimmar
Kostnadsfritt
Vi söker nu personer (från 18 år) till en studiecirkel som fokuserar på hur museer kan arbeta medskapande för att lyfta olika berättelser och erfarenheter i konstutställningar. Studiecirkeln kommer att ledas av konstnären Subani Melin i samarbete med Bohusläns museum och funktionsrättsorganisationen Utopia. Syftet är att utveckla metoder för hur man genom medskapande konst (”community art”) kan ge deltagare möjlighet att påverka och utforma en konstutställning. Deltagarna kommer att fundera kring målgrupper, hur en kan dela med sig av egna erfarenheter och hur en kan gestalta dem på ett konstnärligt sätt.
Studiecirkeln kommer att bestå av fem träffar på Bohusläns museum.
Träff 1: Intro till projektet. Vad är community art?
Träff 2: Testa metoden.
Träff 3: Målgruppsarbete.
Träff 4: Vi undersöker utställningsrummet.
Träff 5: Gestaltning.
Träffarna äger rum på torsdagar kl 13-16. Den första träffen äger rum torsdag den 10:e oktober. Nästföljande träffar är 24 oktober samt 7, 21 och 28 november.
I samverkan med konstnär Subani Melin, Utopia och konstpedagog på Bohusläns museum får deltagarna utforska metoder kring medskapande (”community art”). Erfarenheterna från studiecirkeln kommer sedan att ligga till grund för ett kommande arbete med ”community art” i samband med en utställningsproduktion om att vara medlevare och vidareutvecklas under 2025. Medlevarskap som tema växte i sin tur fram under en tidigare studiecirkel inom projektet BLOM.
Studiecirkeln bedrivs som en del i forskningsprojektet BLOM, Bildning och museer, där vi med studiecirklar vill undersöka hur museer kan bidra till folkbildning och hur det kan skapa fördjupad kunskap och livslångt lärande. Du behöver vara över 18 år för att delta. I samband med träffarna spelas samtalen in i forskningssyfte. Du behöver därför vara bekväm med att samtalen blir inspelade. Efter studiecirkelns slut får du möjlighet att delta i en uppföljningsintervju som del av forskningsprojektet. Vill du veta mera om forskningsprojektet? Kontakta projektledare Aaron Studtz: aaron.studtz@bohuslansmuseum.se.
Inom projektet BLOM har det arrangerats tre studiecirklar med olika vuxna målgrupper. Denna studiecirkel, fokuserad på metoder för medskapande (”community art”), är en av dem.
Forskningsprojektet finansieras av Riksantikvarieämbetet och är ett samarbete mellan Bohusläns museum, funktionsrättsorganisationen Utopia samt studieförbunden. I studiecirklarna ska forskare från Bohusläns museum och Utopia delta och erbjuda stöd och resurser.
Arrangemangsid: 1603225