Civilsamhällets möjlighet att påverka staten via FN – hur fungerar det och hur kan din organisation bidra?
21 oktober 2024
Måndag
Kl 12:00 - 13:00
På distans
Kostnadsfritt
Seminariet behandlar:
- Hur ser rapporteringssystemet kopplat till FN-systemet ut?
- Vad en parallell-(alternativ-/skugg-) rapport är och hur tas de fram?
- Hur kan aktörer i civilsamhället, såsom organisationer och Antidiskrimineringsbyråer, bidra till arbetet med parallellrapportering och hur de kan användas?
- Tid för frågor och samtal kommer att finnas
Parallellrapporter är ett kompletterande underlag till FN, jämte statens rapport. Rapporterna sammanställs av en organisation, t.ex. Funktionsrätt för CRPD (FN-konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning) och MR-Fonden för CESCR (FN-konvention om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter) . Rapportarbetet för dem som bidrar innebär att skriva eller kommentera på texter om hur olika rättigheter genomförs i Sverige utifrån rättighetsbärarnas perspektiv – för en Antidiskrimineringsbyrå är det troligtvis utifrån ett icke-diskrimineringsperspektiv. Lotta kommer att redogöra för hur en organisation kan göra för att komma i kontakt med den organisation som samordnar respektive rapport. Lotta, på MR-Fonden samordnar civilsamhällets mänskliga rättighetsnätverk och kommer att berätta om detta nätverk.
Föreläsare: Lotta Göller är programansvarig och folkrättsrådgivare på MR-Fonden sedan 2018 och samordnar sedan 2023 MR-nätverket.
Seminariet anordnas av MR-Fonden, Antidiskrimineringsbyrån Stockholm Norr och Sensus
Om Fonden för mänskliga rättigheter (MR-Fonden): är en religiöst och partipolitiskt obunden stiftelse som bildades 1991 av Amnesty Internationals svenska sektion, Diakonia, Rädda Barnen, Svenska Röda Korset och Svenska Kyrkan. Sedan 2008 är Sensus Studieförbund huvudman för MR-Fonden. För MR-Fonden är mänskliga rättigheter både ett medel och mål, uppdraget är internationellt och nationellt med utgångspunkt i de ekonomiska, sociala och kulturella rättigheterna och övergångsrättvisa. Sedan 2023 samordnar MR-Fonden civilsamhällets nätverk för mänskliga rättigheter (MR-nätverket) vars kärnuppdrag är att fördela och samordna civilsamhällets parallellrapporter till FN-systemet. MR-Fonden samordnar rapporten till kommittén för ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter och i år även rapporten till FN:s råd för mänskliga rättigheters s.k. Universal Periodic Review.
Arrangemangsid: 1604744