ÖREBRO

Låtkurs föllingemusik

Startdatum

14 oktober 2023

Veckodag

Lördag

Tid

Kl 10:00 - 17:00

Omfattning

1 tillfälle, 8 studietimmar

Pris

500 kr

Antal platser kvar

Gott om platser kvar

Det är bra om man har några års spelvana samt är van att lära på gehör.
Vi har lunchpaus vid 12.00 och den löses på egen hand. Medtag egen fikakorg för eftermiddagen, den som vill. Vatten och en fruktkorg kommer att finnas.

I kursavgiften ingår entré för kvällens konsert och dans. Begränsat antal platser. 

Låtarna på låtkursen kommer företrädesvis att vara triolpolskor i Lapp-Nils-tradition.

Danserna från Föllinge-Hotagen, polskor som gammaldanser, är karaktärsfulla och kännetecknas av både driv o lätthet som också återfinns i musiken. De är mycket populära både i Sverige och utomlands. Gruppen har haft kurs bl a i USA, Frankrike och Japan. Beret Bertilsdotter dokumenterade danserna i början av 90-talet efter traditionsbäraren Ernst Grip.

Musiken har sina rötter i traditionen efter spelmannen Lapp-Nils, framför allt triolpolskorna som återkommer i många av låtarna som är fina att lyssna till och en fröjd att dansa till.


Beret Bertilsdotter är uppvuxen i Offerdal, grannsocken till Föllinge. Sedan tidiga tonår har hon dansat polskor med lika stor lust som bugg, gammeldans och internationell dans. Hon har genom åren haft många kurser i Jämtländsk dans och turnerat med olika uppvisningsgrupper både i Sverige och utomlands och även erhållit stort silver i polskdans.

1985 träffade hon Ernst Grip för första gången och 1995 hade hon slutfört dokumentationen av de 15 danser han förmedlade. 

Beret är pedagog till yrket och har varit arrangör och instruktör vid Föllingeveckan sedan 1992. 


Jens Holmström kommer från Höga Kusten och är yrkesverksam som upphandlare vid Läkemedelsverket. Intresset för traditionell dans kom 2003 under studieåren i Östersund och redan 2008 erhöll han stort silver i polskdans. Han har varit vice ordförande för Svenska Folkdansringen och även ledamot i dess dans- och musiksektion. 

Han har varit instruktör vid Föllingeveckan sedan 2009 och har även undervisat dessa danser i Frankrike, Holland och USA. 


Bröderna Ulf Andersson och Mats Andersson är båda riksspelmän sedan 1978 och uppväxta i Föllinge. De började spela fiol i 10-årsåldern med spelmannen Lennart Olsson från Föllinge som lärare. 

Möten med traditionsbärare runt om i Jämtland har gett dem en genuin grund som folkmusiker. Ulf och Mats erövrade stort guld i samspel redan 1982 och är lika uppskattade estradörer som kursledare. Deras skickliga samspel, som ger danslåtarna driv och energi, har i hög grad bidragit till Föllingedansernas popularitet. De är pedagoger till yrket och har verkat som arrangörer och lärare vid Föllingeveckan sedan 1978. 

 

Välkommen med din anmälan!

Arrangemangsnummer: 405379

Ledare

Elisabeth Helldén

Kontaktperson