Vocal Camp – årets roligaste vecka?

26 juni, 2023
  • Musik – Körsång

Veckan innan midsommar ljöd ljuv musik från alla öppna fönster på Blekinge folkhögskola när sånglägret Vocal Camp genomfördes.

Vocal Camp i Bräkne-Hoby är ett läger med fokus på sång i mindre grupp, a cappella och stämsång. Sånglägret har anordnats sedan 2018 och genomförs parallellt med det sedan länge etablerade Blekinge Jazz & World.

Några röster från 2023 års Vocal Camp

Karin Peterson, sångpedagog och lärare vid Högalids folkhögskola, höll i en workshop och en masterclass:

- Mitt mål är att de som är med ska våga låta mycket och ibland fult, genom olika tekniker hämtade ur Estill Voice Training. Jag tycker man ska våga leka och testa, ja skaka runt lite, så man får med sig något till sitt eget utövande.

Marie från Göteborg var med för femte gången:

- Jag kommer tillbaka för pedagogerna! De är bra musiker och kan förmedla det. Jag känner att jag får vara med utifrån mina förutsättningar och växer när jag är här. Hemma sjunger jag i jazzband, men är ursprungligen skolad inom körmusiken med allt från kyrka till gospel.

Staffan Paulson är Vocal Camps huvudpedagog och har varit med från starten. Han leder uppvärmning och repetitioner i helgrupp, håller workshopar och är även resurs för de mindre sångensemblerna. Till vardags huserar han på Lunds musikgymnasium:

Det är helheten som är grejen! Trevliga människor med gemensamt fokus och fina konserter. Jag är fortfarande alldeles tagen från gårdagens och ikväll ska det bli kulning över en sjö här i närheten. Dessutom känner jag att jag alltid lär mig något nytt.

Camilla är såväl initiativtagare och projektledare som pedagog under lägret. Och hon arbetar också som verksamhetsutvecklare i Sensus:

- Det behövdes ett läger med fokus på a cappellasång i mindre ensembler. Lägret ordnas av A Cappella South Sweden och startade inom ramen för ett ungdomsprojekt, som gick ut på att få fler unga att sjunga a cappella och i vokalgrupp. För mig är det verkligen sommarens roligaste vecka med alla goa deltagare och pedagoger. Här är ca 100 musikfolk på plats och det blir som en musikbubbla där man får fokusera på sitt stora intresse och glömma världen utanför för en stund.

Bilder från Vocal Camp 2023