Bild: Ayla Lovisa Lind

Vasalägret – ett internationellt scoutläger med renässansmarknad

22 december, 2023
  • Friluftsliv

I sommarvärmen samlades närmare 2000 scouter från både Sverige och utlandet på Vasalägret, beläget i den idylliska omgivningen av Ljungnäs, 23 kilometer norr om Kalmar. Det var en plats där scouter från olika delar av världen kunde komma samman, dela erfarenheter och skapa minnen för livet.

Vasalägret var en plats fylld av liv, skratt och lärande där scouter från 15 distrikt inom Scouterna, NSF, Salt scout och Equmenia samlades. Dessutom deltog även 7 scoutkårer från Danmark, Storbritannien och Belgien, vilket bidrog till en internationell prägel på lägret. Sensus Studieförbund hade glädjen att samverka med Svenska scoutförbundet under detta evenemang, vilket gav oss möjligheten att vara en del av ett sammanhang där barn, ungdomar och vuxna kunde samlas för att dela erfarenheter och intressen.

Under lägret var dagarna strukturerade så att scouterna antingen deltog i aktiviteter på förmiddagen eller eftermiddagen. När de inte deltog i planerade aktiviteter hade de friheten att göra vad de ville. Kanske utforska omgivningen, knyta nya vänskapsband eller bara njuta av en stund för sig själva. För att ytterligare berika deras upplevelse fanns det programboxar tillgängliga i programtältet, redo att lånas ut under dagarna.

Programmet var anpassat för alla åldrar, från Spårare till Utmanare, och temat för årets läger var Gustav Vasa och Sverige på 1500-talet. Detta tema genomsyrade hela lägret och gav scouterna en unik inblick i en viktig del av Sveriges historia. Det var inte bara ett läger för att lära sig om scouting, utan också en chans att dyka djupt in i historien.

En av höjdpunkterna var den levande renässansmarknaden, där scouterna kunde uppleva hur det var att leva på 1500-talet. De fick även prova på att laga mat på traditionellt vis, vilket gav dem en ännu djupare förståelse för den tidsepok de utforskade.

Vasalägret var en plats för gemenskap, lärande och äventyr. En plats där scouter från olika delar av världen kunde komma samman, dela erfarenheter och skapa minnen för livet.

Att vara en del av Vasalägret var en mycket givande upplevelse för oss på Sensus studieförbund. Det gav oss möjlighet att bidra till ett evenemang som främjar gemenskap, lärande och uppskattning för naturen och historien. Vi ser fram emot att fortsätta vårt samarbete med Svenska scoutförbundet och att vara en del av kommande läger och verksamhet.