Vårakademi i Gammalkil

22 maj, 2024
  • Musik – Instrument och sång
  • Musik – Körsång

Vårakademi i Gammalkil bjöd in kyrkomusiker och studenter till en fördjupning i orgelmusik med Hans Fagius som gästlärare och chansen att nätverka med likasinnade.

Den 19 till 21 maj 2024 välkomnades kyrkomusiker och kyrkomusikerstudenter till Vårakademi i Gammalkil, en återkommande satsning som för tredje året arrangeras i samarbete mellan Sensus studieförbund, East Sweden Organ Academy och Slaka-Nykils pastorat och Linköpings stift. Denna gång hade vi äran att ha professor Hans Fagius som gästlärare, en välrenommerad organist känd för sin förmåga att tolka och förmedla klassisk orgelmusik.

Vårakademin inleddes med en orgelkonsert söndagen den 19 maj i Gammalkils kyrka, där Hans Fagius framförde verk av Buxtehude, Mach, Krebs och Mendelssohn. Detta gav en unik chans att uppleva mästerverk framförda av en mästare på instrumentet.

Under de följande två dagarna, 20 och 21 maj, lede Hans Fagius en masterclass där deltagarna fick möjlighet att djupdyka i Buxtehudes koralförspel och fria verk samt Bachs Orgelbüchlein och Leipzigkoraler. Deltagarna kunde välja att vara aktiva i masterclassen genom att arbeta med 1–2 stycken under Hans ledning, eller att vara auskulterande och lyssna, med möjlighet att ställa frågor.

Detta evenemang var inte bara en chans att utveckla sina färdigheter och kunskaper inom orgelspel, utan också en möjlighet att nätverka med andra musiker inom stiftet.