Vandring mot välbefinnande – en ledardag av inspiration och lärande på Kroppefjäll

31 augusti, 2023
  • Friluftsliv
  • För ledare (ämne)

Sensus genomförde nyligen en spännande ledardag på vandring i Dalsland. En lördag i slutet av augusti samlades ett gäng entusiastiska deltagare för att utforska Kroppefjäll och samtidigt lära sig mer om psykisk hälsa.

Dagen inleddes med en inspirerande föreläsning om positiv psykologi av Sofia Sjögren och Glenn Nordling, folkhälsostrateger i Bengtsfors och Melleruds kommuner. Istället för att fokusera på varför så många mår dåligt, betonade de vikten av att vända negativa situationer till positiva och att identifiera vad som gör att vissa människor mår bra.

Efter föreläsningen var det dags för den första vandringen. Deltagarna hade möjlighet att diskutera och reflektera över hur de själva kan öka sin egen lycka och välbefinnande. En av deltagarna, Carin Andersson, församlingspedagog i Dals-Eds församling, hoppades på att få inspiration till att ha mer utomhusverksamhet i sitt arbete.

- Vi har som mål att starta friluftskonfirmander. Ibland blir man så fast i att all verksamhet ska vara inomhus mellan fyra väggar, men man kan ju ha väldigt mycket utomhus också, berättade hon.

Kroppefjäll-3

Under lunchen tillagades hamburgare över öppen eld i en grillkåta, där alla hjälptes åt. Trots att regnet hotade höll var det uppehåll under förmiddagen.

En av de mest uppskattade delarna av vandringen var när deltagarna fick gå helt i tystnad tillsammans. Att få vara i nuet och bara lyssna till naturens ljud och sina egna tankar var en fridfull och reflekterande stund för många.

Dagen på Kroppefjäll blev en lyckad och inspirerande upplevelse för alla deltagare. Med nya insikter om positiv psykologi och en stärkt koppling till naturen kan de nu fortsätta att sprida glädje och välbefinnande i sina egna verksamheter. Sensus är stolta över att ha kunnat arrangera en dag som både gav kunskap och skapade gemenskap.