Ungdomskörfest i Sundsvall

25 oktober, 2023
  • Musik – Körsång
  • Tro och religion

Tygkassarna var packade och låg i fina rader, gradängerna i Gustav Adolfs kyrka var byggda och mötesbyrån var iordningställd. En spänd förväntan fanns i Kyrkans Hus under fredagens morgon när de första ungdomskörsångarna skulle anlända och ”checka in”. Vilka skulle komma först?

Mellan 29 september till 1 oktober anordnades Ungdomskörfesten i Sundsvall. Först på plats av alla deltagare var Värby ungdomskör. De hade åkt buss hela natten ända från Skåne men såg trots detta ändå pigga, glada och mycket förväntansfulla ut. Totalt var det 12 ungdomskörer anmälda från Svedala i söder till Umeå i norr och med ledare blev det en skara på ca 170 personer.

När den inledande gudstjänsten startade kl. 14:00 hade de flesta körerna dykt upp. Sedan blev det en hektisk helg fylld med stämrepetitioner, konserter, valbara workshops och verkstäder med innehåll som folkdans, stomp, dirigering, folksång, avancerad körsång. En verkstad handlade om nervositet och rampfeber. Det fanns också möjlighet för den som önskade att få en egen sånglektion under rubriken ”en kvart för din röst”.

Vid lunchtid på lördag vandrade alla körsångare ner på stadens torg och sjöng några sånger för att göra reklam för Ungdomskörfesten och specifikt konserten med hela festivalkören på lördag kväll. En hejdundrande festmiddag i Sundsvalls stadshus med god mat, underhållning av medlemmar i den lokala kören Cantus och tal av kommunfullmäktiges ordförande blev en fin avslutning på kvällen.

Cantus2-web

Söndagen avslutades med högmässa och stipendieutdelning innan ungdomarna fick med sig ett lunchpaket, sade hej då till varandra och kunde påbörja sina hemresor.

Kördirigenter under helgen var Jonas Östlund och Anna Kjellin, båda förbundsdirigenter i Sveriges kyrkosångsförbund, som också hade valt repertoar inför konsert och gudstjänster.

Ungdomskörfesten arrangerades av Sveriges kyrkosångsförbund, Sundsvalls församling, Västernorrlands kyrkosångsförbund och Sensus Norrland.