Under regnbågen – Våga vara den du är

27 november, 2023
  • Livsfrågor

I en fullsatt Norrstrandskyrka i Karlstad delade Jane, även känd som Benjamin, sin personliga resa och upplevelser. Med stolthet och mod berättade hon om sin barndom, mobbning, självupptäckt och sin passion för musik. Genom att dela sin historia, belyser Jane vikten av att våga vara den man är.

Jane, en karismatisk drag queen, delade i april med sig av sin resa och sina upplevelser under ett fullsatt evenemang med temat Under Regnbågen i Norrstrandskyrkan i Karlstad. Evenemanget var ett samarbete med Sensus studieförbund, RFSL och Svenska kyrkans unga. Jane uttryckte sin stolthet över att ha blivit inbjuden till kyrkan och tog tillfället i akt att förklara skillnaden mellan drag queens och transpersoner. Enligt Jane klär drag queens ut sig och identifierar sig med sitt biologiska kön, medan transpersoner känner sig som ett annat kön.

Jane, vars civila namn är Benjamin, berättade om sin barndom där han mobbades och kallades för bög. En händelse som markerade en vändpunkt i hans liv var när två killar startade en Facebook-grupp med titeln "Alla vi som hatar Benjamin". Gruppen växte till 600 medlemmar på en dag. Men i stället för att låta detta knäcka honom, använde Jayne det som motivation. Han menar att mobbningen gav honom självförtroende och gjorde honom till en starkare person.

Trots att han utmärkte sig i skolan, med högsta betyg i alla ämnen utom musik, bild och idrott, vågade han inte prata om sin passion för sång. Det var först när han gick på Dingle lantbruksskola och hans kurskamrater upptäckte hans talang, som han började uttrycka sig genom musik. Hans vänner klädde upp honom som drag queen för första gången under en cabaret de satte upp, vilket blev startskottet för Jayne.

Jane berättade om hur Sensus studieförbund hjälpte honom att komma fram och uttrycka sig. Han minns särskilt en välgörenhetsshow 2013, där han för första gången framträdde som drag queen. Han mimade till Lill-Babs och fick positiva reaktioner från publiken, inklusive herrar över 70 år. I talangtävlingar där Jane har deltagit har det inte alltid gått bra. Men han är tacksam för allt stöd han fått.

Vid 23 års ålder kom han ut som gay, något som hans mamma hjälpte honom med. – Hade inte alla runt mig funnits hade jag inte varit här. Utan publik hade jag inte kommit så långt, säger han.