Bild: Trion Camilla Bengtsson, Sanne Dahlström och Helene Tegsund sprider jul med a cappella. Foto: Terése Bergsten, Sensus

Trio sprider julkänsla i Karlshamn

21 december, 2022
  • Friskvård och hälsa
  • Kultur och skapande

Under hösten bestämde sig Sanne, Helene och Camilla för att bilda en trio och kanske göra lite julgig ”för att det är roligt att ha något att öva till” som de själva uttryckte det. Fredagen före fjärde advent blev det världspremiär för trion.

Vi fick vara med när trion besökte Mötesplats Karlshamn och Antikvariat Bode. Totalt planerar de för fyra tillfällen och nästa tillfälle blir i mellandagarna på mötesplats MIKA och i Carl Gustafs kyrka.

Vi brinner allihop för a cappella och stämsång och vad vi kan göra tillsammans med bara våra röster och våra kroppar som instrument. Det är så otroligt roligt och utvecklande, sångmässigt men också på en rad andra sätt, säger Camilla.

– Vi vill också rikta ett stort tack till Musik i Blekinge och Karlshamns kommun som möjliggör att vi kan komma ut och sjunga för publik, avslutar Camilla innan hon ger tonerna för nästa sång.

Samverkan inom psykisk hälsa

Tommy Persson är projektledare för mötesplats Karlshamn som ingår i regeringens satsning att öka samverkan mellan kommun och region inom psykisk hälsa. Han berättar att träffpunkten är för de med egenupplevd psykisk hälsa från 18 år och uppåt. De har öppet tre dagar i veckan och har nu haft öppet i ett år.

– Vad som händer här är helt upp till besökaren. Här är det inkludering på egna villkor och våra besökare är allt från 20 till 87 år. Vi har husmöte var femte onsdag då vi tillsammans bestämmer vad som ska hända, men annars är vi ett ställe där man mest ska få vara. För många är det ett stort steg i sig att bara komma hit. Ensamhet och social fobi kommer med ett stort stigma och det finns många drabbade, så jag hoppas vi ska bli mer kända, säger Tommy.

För att uppnå sina mål samverkar de med många och erbjuder också utbildningar och kurser för anställda och anhöriga. Första hjälpen för psykisk hälsa kan flera öva sig till att bli bättre på.

Där kan musik fungera både som terapi och medicin. Med en stunds underbar skönsång från trion – fortfarande utan namn – på såväl mötesplatsen som antikvariatet är förhoppningen att bidra till en varmare jul. Julsångerna gav oss tillfälle att njuta innan det var dags att bege sig hemåt i den riktigt kalla vinterkvällen.