Bild: Sensus studieförbund

Tillsammans för Ukraina

19 april, 2022
  • Musik – Körsång

Kriget i Ukraina hade just brutit ut. Kören Vox Communis i Kalmar hade precis efter årets inledande restriktioner kunnat komma igång med sångövningar igen. Temat för våren var Kärleken och hoppet. Tanken att göra något för folket i Ukraina väcktes förstås, men vad och hur?

På vägen hem från högmässan i Kalmar domkyrka söndagen efter krigsutbrottet öppnade Birgitta Axelsson Edström, verksamhetsutvecklare på Sensus, Instagram-appen på telefonen och möttes av sångaren Kim Strannes funderingar som såg precis ut som hennes: ”Man borde göra något för Ukraina, men jag klarar inte av att arrangera på egen hand. Är det någon som vill haka på?” Birgitta skickade iväg ett meddelande och kören Vox Communis bestämde sig snabbt - en konsert i någon av grannskapets kyrkor med körsång, solosång och allsång och en insamling till Act Svenska kyrkans arbete i Ukraina blev målet.

"Jag kontaktade församlingsherden i S:ta Birgittas församling i Kalmar och undrade om vi kunde få tillgång till det vackra och ljusa kyrkorummet och fick svar med vändande mail: Detta är en ickefråga för oss. Självklart gör vi detta tillsammans!”

Planering, spridning och extra övningstillfällen
Sagt och gjort, planeringen fortskred, datum bestämdes liksom upplägg, mediekontakter togs och spridningen på sociala medier tog fart. Sensus tillsammans med Svenska kyrkan i Kalmar arrangerade kvällen. Kören lade in extra övningstillfällen, församlingens organist ställde upp som ackompanjatör och konserten närmade sig med stormsteg.

Söndagen den 10 april kom med vackert väder. "Vi hjälptes åt med att ställa i ordning lokalen, ljud och ljus testades och spänningen steg. Skulle det komma någon publik? Skulle den rekommenderade entréavgiften på 150 kronor avskräcka folk som bor i den relativt socioekonomiskt belastade stadsdelen?"

Den ukrainska nationalhymnen, gospeltoner och musik av Afzelius, Gärdestad och Winnerbäck
Kyrkan fylldes av folk. Redan tre kvart före konsertstart hade publik tagit plats. Det kom uppemot 300 personer vilket är vad kyrkan kan rymma. Musiken flödade, alltifrån den ukrainska nationalhymnen från orgelläktaren till gospeltoner, visor och låtar av Björn Afzelius, Ted Gärdestad och Lasse Winnerbäck. Vi hade bestämt oss för att hålla hoppet och kärleken levande denna kväll, och så blev det.

Två dagar efter kom resultatet av insamlingen: 40 325 kr! "Och, det ska vi minnas, det var inte det enda resultatet av kvällen." Den kloke Tage Danielsson har nämligen sagt: ”Det är ens skyldighet att hålla glädjen levande. Det kan vara tungt men man måste försöka! Om man ger upp och drunknar i sorgen ökar man världens elände.”

Orka lite till trots att omvärlden är mörk och kall
"Vi känner alla sorg över hur vår värld ser ut. Nöden kryper närmare och närmare. Människor har i alla tider försökt bearbeta sina känslor av oro och sorg genom kultur. Det finns mängder av musik, sånger, dikter, texter och annat som handlar om just detta. Det finns också mängder av skapande kring kärlek, hopp, vänskap, fred, solidaritet, empati och gemenskap. Just den här kvällen fokuserade vi på de sistnämnda. Vi som skapade detta tillsammans och de som deltog fick alla med oss en rejäl dos av energi som berikar livet och får oss att orka lite till trots att omvärlden är mörk och kall.", avslutar Birgitta.