Bild: Ludvig Deltin

Tillsammans för Sverige – unga röster för dialog och förståelse

26 mars, 2025
  • Religionsdialog
  • Tro och religion

Genom Tillsammans för Sverige möts unga människor med bakgrund i olika religiösa och kulturella identiteter. Verksamheten går bland annat ut på att dela med sig av sina personliga livsberättelser i skolklasser för att motverka polarisering och istället främja dialog, fred och förståelse.

När vi träffar några unga vuxna som är eller har varit engagerade inom Fryshusets verksamhet Tillsammans för Sverige är det på vårkanten. Flera religiösa högtider firas i närtid när vi möts. Muslimernas fastemånad ramadan pågår och kommer så småningom att avslutas med festen eid al-fitr, den katolska och protestantiska påsken har precis varit, det är snart dags för judarnas pesach och både sikher och hinduer firar snart vaisakhi.

I Fryshusets stora idrottshall har det dukats upp ett matbord, dekorerat med religiösa föremål från en stor bredd av religiösa traditioner. Där finns en koran, ett krucifix, en guldfärgad sikhisk khanda, Buddha- och Shiva-statyer för att nämna några av föremålen.

Att vara ung och troende

Det är här vi får möjlighet att dela en måltid och samtala om Tillsammans för Sveriges verksamhet. Men också om att vara ung och troende, eller utifrån sin kulturella identitet, och om den stora glädjen, men även utmaningarna, med religiösa högtider. Flera av dem berättar till exempel hur olika fastetider kan vara både konstruktivt rannsakande, men också utmanande och svårt. Och stressigt, som säkert många känner igen sig i, med allt som ska fixas och att det ofta blir högt ställda förväntningar.

– Det finns många fina judiska högtider. Men egentligen gillar jag nog allra mest att fira vanlig shabbat, säger Leia Rubin Polite och flera av de andra runt bordet fyller i att de också uppskattar de mer vardagliga ”högtiderna”. Att gå i mässan eller att ägna sig åt olika former av meditation till exempel.

Jag tror en viktig framgångsfaktor är att verksamheten i grunden är av unga för unga.

Tillsammans för Sverige är en verksamhet på Fryshuset i Stockholm som jobbar med att skapa dialog mellan unga med olika religiösa, kulturella och socioekonomiska bakgrunder i syfte att motverka polarisering. Det gör de genom utbildningar, föreläsningar och workshops och visar på hur religion och tro kan vara en väg till integration och en växtkraft för unga i arbetet för fred och förståelse.

Besöker skolor

En vanlig verksamhet inom Tillsammans för Sverige är att besöka skolor, främst högstadie- och gymnasieklasser. Unga företrädare från olika religiösa eller kulturella identiteter berättar då sina personliga livsberättelser med fokus på religion och kultur.

– Den röda tråden i min berättelse har alltid varit hur jag som barn tyckte att det var jobbigt att känna mig annorlunda och ensam i min judiska identitet, och hur jag bitvis skämdes. För att sedan hamna i flera judiska sammanhang där jag upptäckte att det fanns fler som jag. Med tiden har jag kunnat byta ut skammen mot stolthet, säger Leia.

Hon berättar att det också har varit viktigt att återkommande få höra flera kollegor berätta om sin muslimska identitet, där både likheter och olika unika historier och förhållningssätt till tron framträder.

Berättelse för identifikation

En viktig del av berättandet är hur skoleleverna, genom en framarbetad ”KLICK-metod”, kan se likheter och olikheter mellan sina egna liv och bakgrunder och de livsberättelser de precis lyssnat till. Vad känns igen? Vad är annorlunda? Syftet är att lära sig av andras och sin egen livshistoria för att på så sätt motverka polarisering och främlingsfientlighet.

– Jag är jättetacksam över att vara en del av Tillsammans för Sverige. Jag var bara 17 år när jag började dela min berättelse i olika sammanhang. Jag tror att en viktig framgångsfaktor är att verksamheten i grunden är av unga för unga, säger Leia Rubin Polite.

Text: Wilhelm Blixt
Bild: Ludvig Deltin

#MA-redaktionellt