TIA i pandemitider

17 maj, 2021
  • Ny i Sverige

De asylsökande har getts möjlighet att delta på matlagningskurser utomhus, lärt sig om naturen och allemansrätten. Populärast blev våra fiskecirklar och cykelkurser.

Pandemin har begränsat oss alla och för en del grupper blir livet än svårare. Under vår/vintern 2020 stängde vi ner fysiska inomhusaktiviteter och ställde om digitalt. I Halmstad där vi har en stor verksamhet för asylsökande blev detta mycket kännbart för våra deltagare. Vi flyttade språkcirklar till zoom-rummet vilket för en del fungerade och andra inte. Som ny i Sverige är de fysiska mänskliga mötet viktigt för språkinlärning och förståelse av samhället samt ger en stunds andrum från oron i asylsökningsprocessen.

Sedan tidigare finns det möjlighet att söka TIA medel från Länsstyrelsen. För asylverksamheten i Halmstad blev dessa medelvägen till aktiviteter utomhus. Många av de asylsökande som vi arbetar med bor på en stor migrationsanläggning som heter Spenshult, ett tidigare reumatologiskt sjukhus som ligger vid Nissan i ett naturreservat.

Cirklar inom en mängd områden
Vi kunde med dessa medel starta cirklar inom en mängd olika områden. De asylsökande har getts möjlighet att delta på matlagningskurser utomhus, lärt sig om naturen och allemansrätten. Populärast blev våra fiskecirklar och cykelkurser. Våra asylledare införskaffade fiskespön och redskap samt skapade nya utbildningsmaterial och de fiskades i Nissan till de asylsökandes stora glädje. På anläggningen fanns sedan tidigare några medfarna cyklar som var svåra att cykla på. De asylsökande undrade om vi kunde hålla kurser i att lära sig att cykla och våren stod i full blom. I ett nära samarbete med Rädda Barnen, som tillhandahöll en ledare, införskaffade Sensus i Halmstad tre cyklar och verksamheten var i full gång. De blå cyklarna väntar i ett förråd på att våren ska komma och vi kan cykla igen.

Om TIA

Tidiga insatser för asylsökande ska främja asylsökande personers framtida etablering i Sverige genom en meningsfull sysselsättning under asyltiden. Länsstyrelsen beslutar om bidrag för insatserna och samordnar länets arbete.