Suicidpreventiva dagen uppmärksammas i Dalarna

30 september, 2021
  • Samtal om livet

SPES står för suicidprevention och efterlevandestöd och är en rikstäckande förening som ger stöd när någon tagit sitt liv och förebygger att fler drabbas. Under den suicidpreventiva dagen i september 2021 arrangerade SPES Dalakrets för första gången ljusmanifestationer på fyra orter i Dalarna.

Den 10 september är den internationella suicidpreventiva dagen, en dag som lanserats av Världshälsoorganisationen (WHO) för att sätta arbetet med att förhindra självmord på agendan. Varje år uppmärksammas den suicidpreventiva dagen världen över med syfte att prata och öka kunskapen om att förebygga suicid.

År 2021 uppmärksammade SPES Dalakrets dagen med ljusmanifestationer i Avesta, Älvdalen, Vansbro och Falun. Alla besökare erbjöds möjligheten att tända ljus och SPES informerade om sitt arbete.

Till Vansbro bjöds Svenska kyrkan, Vansbro vårdcentral , polisen och räddningstjänsten in. Det bjöds på kaffe och sponsrat kaffebröd från Coop Vansbro. I Falun arrangerades manifestationen tillsammans med föreningen Balans, Attention, Dalarnas länsnätverk för suicidprevention och Dalarnas nätverk för psykisk hälsa.

Agneta Holm från SPES Dalakrets säger:

Arrangemangen kändes mycket uppskattade och vi planerar att återigen anordna detta tillsammans med andra föreningar och nätverk.

SPES är en av Sensus medlemsorganisationer.

Läs mer om SPES: spes.se
Läs mer om SPES arbete i Dalarna: spes.se/dalarna