Stor uppslutning på studieförbundsgemensam konferens om stärkt roll i omställningen
- Agenda 2030
- Hållbar utveckling
Under två intensiva dagar samlades medarbetare från Sensus, ABF, Studiefrämjandet och Vuxenskolan i en studieförbundsgemensam konferens som en del i innovationsprojektet Stärkt roll i omställningen. Projektet syftar till att utveckla och sprida nya arbetssätt och metoder för att främja människors klimat- och miljöengagemang.
Fokus under konferensen, som ägde rum på Valla folkhögskola i Linköping 14 - 15 maj, var att lära känna varandra och de olika studieförbundens ingångar och perspektiv i omställningen. Den innehöll också ett pass där deltagarna fick börja bli konkreta och diskutera olika projektidéer och former för samverkan.
– Så fantastiskt skönt att dyka ner i de brännande frågorna kring demokratin och omställningen med folkbildarkollegor från olika förbund, med olika förgreningar in i civilsamhället och utforska vad som är möjligt om vi tar armkrok. Hur vi kan prioritera, organisera och klokt dela våra resurser nu för att växla upp omställningsarbetet och kunna bidra till att underlätta demokratiska samtal kring de svåra frågorna, säger Elinor Askmar, verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet, och fortsätter:
Vårt grunduppdrag som studieförbund är ett demokratiskt sådant först och främst. Vi kan inte bara vänta på den politiska nivån utan vi behöver mobilisera de resurser som finns på olika nivåer i samhället.

Urban Hermansson, verksamhetsutvecklare på Sensus riksförbund, var en av deltagarna i konferensen. Han berättade bland annat om Sensus profilområde existentiell hållbarhet – som handlar om att relatera till sig själv, varandra och den natur vi alla är en del av – och deltog i ett panelsamtal om praktiska frågor rörande samverkan mellan studieförbunden. Han sammanfattar dagarna såhär:
– Det var väldigt bra och roligt! Att träffa kollegor från andra studieförbund, att se och spåna möjliga framtida samarbeten där vi kan göra skillnad för lokal folkbildning och omställning. Rent konkret tar jag med mig hur vi som studieförbund kan samverka med kommuner i genomförande av klimatrådslag.
Under dagarna bjöds det också på en inspirerande föreläsning om Community art med Reine Lööf, konstnärlig ledare och regissör på Profundis teater samt kortfilmsvisning och samtal med filmskaparen Mattias Olsson på Campfire Stories. Konferensen avslutades med ett studiebesök på Naturcentrum i Linköping.

Nästa steg i projektet är en pågående utlysning där studieförbund, civilsamhällesaktörer och privatpersoner kan söka finansiering för lokala underprojekt. Julia Engborg är verksamhetsutvecklare hos Sensus i Göteborg och del av projektets arbetsgrupp, hon säger:
– I underprojekten kommer vi att utveckla nya arbetssätt och metoder för lokalt omställningsarbete i hela landet. Inför detta anordnar vi bland annat öppna informationsmöten den 26 maj för föreningar och engagerade personer som vill vara med och bidra.
Maija Löfgren, verksamhetsutvecklare hos Sensus i Norrköping deltog också på konferensen. Hon berättar att det blev många spännande samtal där både likheter och skillnader mellan studieförbunden framträdde. Hon säger:
Det var fantastiskt fina och inspirerande dagar på Valla folkhögskola med våra studieförbundskollegor som alla vill bidra till vår alldeles nödvändiga omställning. Sensus perspektiv existentiell hållbarhet känns så rätt och viktigt i det här sammanhanget!
Informationsmöte om Stärkt roll i omställningen
Välkommen på informationsmöte där vi berättar om projektet, möjlighet att vara med som annan folkbildningsaktör eller organisation i civilsamhället. Vi berättar också om de medel som går att söka för att genomföra lokala projekt under hösten.
- Var: På distans.
- När: Måndag 26 maj, kl 14.00-15.00 eller kl. 19.00-20.00.
- Anmälan: https://bit.ly/4jqgkWK
Har du frågor?
Kontakta projektledare Johanna Stål hos Studiefrämjandet.
E-post: johanna.stal@studieframjandet.se