Bild: Annica Åberg

Sticka vantar – en del av det samiska kulturarvet

20 december, 2023
  • Konst och hantverk
  • Rättigheter och hållbarhet

Kursen i vantstickning med samiska mönster var mer än bara en chans att utveckla en ny färdighet. Det var en inbjudan till att dyka djupt in i det rika samiska kulturarvet, att skapa något vackert och meningsfullt med sina egna händer som har en stark koppling till detta kulturarv.

Erika Nordvall Falck, etnolog och författare med stora kunskaper inom samisk kultur, höll nyligen en kurs i vantstickning med samiska mönster.

Under kursens gång fick deltagarna möjlighet att utforska samiska mönster och tekniker, samtidigt som de lärde sig mer om samernas historia och kultur. Varje stygn, varje mönster, varje färgval blev en del av en större berättelse – en berättelse om samisk kultur och tradition.

Kursen är bara ett exempel på de många kreativa och kulturella aktiviteter som Sensus studieförbund stödjer och genomför. Vi tror starkt på att lärande och kulturell förståelse går hand i hand. Genom att erbjuda kurser som denna, hoppas vi att kunna bidra till en större förståelse och uppskattning för Sveriges olika kulturer.