Språkcaféet i Norrköping

12 april, 2024

Tack vare ett fruktbart samarbete mellan Svenska kyrkan, Sensus studieförbund och ett TIA-projekt, har dörrarna till ett språkcafé öppnats upp för att välkomna alla asylsökande och ukrainare som omfattas av massflyktsdirektivet.

Caféet ligger i en tillbyggnad till Matteus kyrka, i centrala Norrköping. Det är en plats där språk möter gemenskap, och där varje besökare får chansen att dyka djupare in i det svenska språkets nyanser samtidigt som nya vänskapsband knyts. Varje vecka samlas människor från olika delar av världen i denna trivsamma miljö för att dela erfarenheter, kulturer och historier.

"Språkcaféet är mer än bara en plats för språkträning; det är en brobyggare mellan kulturer och en källa till nya vänskaper", berättar en av ledarna. Under dessa träffar får deltagarna möjlighet att öva svenska i en avslappnad och stöttande atmosfär. Genom samtal, fika och olika aktiviteter får alla chansen att praktisera språket i verkliga situationer, vilket är en ovärderlig del av lärandeprocessen.

Det är inte bara språket som står i fokus under dessa träffar. Genom att mingla, prata och diskutera olika ämnen får deltagarna även en djupare förståelse för den svenska kulturen och samhällslivet. En möjlighet för alla som vill bli mer integrerade i det svenska samhället och samtidigt bidra med sina egna perspektiv och erfarenheter.

Svenska kyrkan och Sensus studieförbund är glada över att kunna erbjuda denna mötesplats och ser fram emot att välkomna nya och återkommande besökare till Språkcaféet. Oavsett om du är nybörjare eller mer avancerad i det svenska språket, är du varmt välkommen att delta. Här finns plats för alla som vill öva på svenska, lära känna nya människor och bli en del av en större gemenskap.