Bild: Anna Maniez

"Spa för själen" – en paus från vardagen hos Sensus

30 april, 2024

Ta en paus från vardagens stress och dyk in i en värld av medveten närvaro och gemenskap. "Spa för själen" erbjuder en unik upplevelse i Kalmars Sensus-lokaler, där återhämtning och självreflektion står i centrum.

För några veckor sedan hölls ett pass av "Spa för själen" i Sensus lokaler i Kalmar. Det är ett initiativ som vill ge deltagarna en paus från vardagens stress genom att vara medvetet närvarande och skapa gemenskap. Anna Maniez kom på idén för 25 år sedan, och sedan dess har den spridits och använts på olika platser över hela Sverige, bland annat i Svenska kyrkan, Equmeniakyrkan och i sekulära miljöer som Sveriges Television och hos olika kommuner.

"Spa för själen" är som ett mini-retreat där deltagarna får chansen att återhämta sig i tystnad.

Under dessa sessioner kan deltagarna ägna sig åt kreativa aktiviteter, läsning, vila eller ta emot hand- eller huvudmassage. Det är en lugn och reflekterande atmosfär, där deltagarna uppmuntras att utforska sin inre värld och förena kropp, själ och ande.

Denna metod har visat sig vara bra för att främja existentiell hälsa och lindra psykisk ohälsa, och det behövs inte mycket resurser eller utbildning för att använda den. Det är också ett sätt att bygga nätverk bland ideella arbetare, tack vare metodens popularitet och tillgänglighet.

Efter det senaste passet i Kalmar, har några deltagare bestämt sig för att ta med "Spa för själen" till sina egna sammanhang. De planerar nu att utbilda ledare för att kunna hålla egna träffar framöver. Detta visar på ett växande intresse för metoden och dess positiva effekter på människors välbefinnande.