Sommarresan – en poetisk resa med 8:ans spårvagn genom Göteborg

19 december, 2023
  • Dans och teater
  • Litteratur och skrivande
  • Musik – Band och artister

I somras, i samband med Göteborgs 400-årsjubileum, fick vi möjlighet att uppleva staden på ett helt nytt sätt. Varje spårvagnshållplats på 8:ans linje har fått en tonsatt dikt och det tog närmare åtta timmar att göra detta event.

Det var en speciell upplevelse att kunna erbjuda de väntande resenärerna en dikt, skriven och framförd specifikt för deras hållplats. Många blev förvånade, vissa valde att följa med på hela resan, medan andra bara hoppade på för några hållplatser. Oavsett hur länge de stannade med oss, var det tydligt att vår lilla föreställning bidrog till att göra deras dag lite ljusare.

"Du är här" är ett initiativ som består av texter, sånger, ljud, bilder och filmer från 400 platser i Göteborg. Det är en föränderlig föreställning, ett levande arkiv som ständigt växer och utvecklas. Bakom projektet står en grupp kreativa individer med olika bakgrunder och expertområden.

Lina Ekdahl, poet och författare, Isak Eldh, konstnär och musiker, Magnus Haglund, författare och musiker, Ylva Olaison, skådespelare, Ulf Rönnerstrand, skådespelare och Bernt Andersson på dragspel har alla bidragit till att skapa denna unika skildring av Göteborg.

en poetisk resa 2

Denna resa var en av de sista dagarna då Göteborgs 400-årsjubileum firades. Solen sken och staden var fylld med glädje och firande. Det var en perfekt dag för att utforska staden på ett nytt sätt och skapa minnen som kommer att leva kvar länge efter att jubileumsåret är över.

Projektet ”Du är här” har möjliggjorts med hjälp av stöd från studieförbundet Sensus, Göteborgs Stad, Göteborg & Co, Västra Götalandsregionen, Stadsbyggnadskontoret och Konstnärsnämnden.