Bild: Jörgen Bergström

Sommarlovskultur i Gamleby Kulturhus

2 september, 2020
  • Konst och hantverk
  • Musik – Instrument och sång

I sommarlovsaktiviteterna i Galmeby Kulturhus finns det plats för kulturutövare i alla åldrar. Kulturhuset utgör en kreativ oas i byn med möjlighet att prova på instrument och skaparverkstad.

2020 var ett utmanande år för många, inte minst för kulturen. I Gamleby samarbetar Sensus med föreningen Ting för alla i Gamleby Kulturhus, bland annat med deras lovverksamheter för barn och unga. Här finns det plats för kulturutövare i alla åldrar året runt. Kulturhuset utgör en kreativ oas i byn med möjlighet att prova på instrument och skaparverkstad under terminstid. Under skolloven anordnas aktiviteter med barn och unga särskilt i centrum.

Tack vare stora lokaler, en trädgård och ett stort engagemang möjliggjordes denna sommarlovsaktivitet även 2020 – pandemin till trots. Under åtta veckor höll kulturhuset öppet sex dagar i veckan, fyra timmar om dagen, då barn och vuxna som fick skapa, prova och utveckla sina kreativitet.

– Att befinna sig i den tidlösa skapandeprocessen är något vi alla önskar göra och här har man chansen till detta inom många olika områden, berättar Jörgen Bergström, ordförande i föreningen Ting för alla. Den tidlösa skapandeprocessen är måhända också vad som ligger bakom att många besökare stannade kvar även efter öppettiderna.

Målet är att barnen ska känna sig välkomna och få lov att utveckla sin kreativitet. Det är ett utflyktsmål för hela familjen och ett stort antal familjer återkommer vid varje skollov. Särskilt uppskattad är aktiviteterna hos dem som besöker Gamleby under semestertid. För att genomföra aktiviteterna på ett säkert sätt fick deltagarna boka plats på förhand, max åtta personer. Vid fint väder intogs även trädgården av blivande konstnärer.

I ett av rummen i Kulturhuset fanns det möjlighet att prova att skapa konst i stort format. Väggarna fylldes av färgglada regnbågar, blommor och djur – inspirerade av de stora väggmålningar som skapats runt om i kommunen under BANK! Street art festival. En uppsjö av olika musikinstrument fanns till förfogande, likaså färg, penslar och lera. Jörgen Bergström anordnade, tillsammans med två assistenter, både lekar och pyssel, tryck på tygväskor och en massa skaparglädje. På frågan om sommarlovskulturen kommer att återkomma 2021 var svaret självklart och tydligt – ja! Vi på Sensus ser fram emot att få vara med.