Soldatens längtan – tango om krigets fasor skriven av Harri på Medis 5

23 december, 2022
  • Agenda 2030
  • Kultur och skapande

Medis 5 arbetar just nu med ett stort projekt om FN:s globala mål, Agenda 2030. När Harri Raatikainen på Medis 5 funderade på vilket av de globala målen han ville fokusera på föll tankarna på hans pappa som under finska vinterkriget fick fly från Karelen. Så föddes idén till den nyskrivna tangon "Soldatens längtan".

Berättelsen om hur hans pappa som barn fick fly undan kriget tillsammans med sina föräldrar gjorde att Harri tidigt blev intresserad av att veta mer om finska vinterkriget. Speciellt de unga soldaternas situation har upptagit Harris tankar.

Jag funderade på hur de kände när de kanske blev tvingade in i krig eller kanske gick med för att de trodde att det skulle vara tufft. Men sedan blev de jätterädda och ledsna och skadade sig och många dog. Och att det var hårt. Att man inte fick vara rädd och ledsen, för då blev man tillsagd och kanske dödad.

Tyvärr är ju det en historia som hela tiden upprepas runt om i världen – unga män och ibland barn som tvingas eller lockas ut i krig. Kriget i Ukraina har gjort att den grymma verkligheten nu närmat sig oss.

Harri ville göra en låt som var som en slags musikteater, där man får se hur en ung, sårad soldat blir åthutad av ett elakt befäl och längtar hem till sin bygd och sin familj, något som med all säkerhet händer flera gånger varje dag runt om i världen.

Musikledaren Anna-Karin och Harri jobbade fram musiken och texten tillsammans med inspiration från gamla tangoschlagers från andra världskriget.

När låten var klar och inspelad var det dags att göra en musikvideo. Harri hade väldigt specifika idéer för filmen, bland annat att den skulle spelas in i björkskog och att skådespelarna skulle ha riktiga soldatkläder och hjälmar på sig. Det var lättare sagt än gjort att få tag i, eftersom våra försvarslager av kläder skickats till Ukraina. Till slut fick vi kontakt med armémuseet som generöst lånade ut riktiga andra världskriget-uniformer från sitt rekvisitaförråd.

Under två varma försommardagar i juni åkte Harri, Erik, Uffe, Anna-Karin, Marita och Rolf från Medis 5 till till Sätraskogen och filmade.

Musikvideon är en del av det treåriga projekt som Medis 5 just nu arbetar med. Projektet genomförs med stöd från Arvsfonden syftar till att sprida kunskap om FN:s globala mål, Agenda 2030. Videon kommer tillsammans med en massa annat spännande material att återfinnas i E-boken som blir Agenda 2030-projektets slutproduktion.

Medis 5

Medis 5 är en daglig kulturverksamhet för personer med lindriga intellektuella funktionsvariationer som drivs av Sensus Stockholm-Gotland. På Medis 5 arbetar skådespelare, musiker, fotografer, konstnärer, formgivare och filmare. Medis 5 är en verksamhet som bygger på människors kreativitet och kraft och där det egna uttrycket står i fokus.


Läs mer om Medis 5
Se filmen om Agenda 2030-projektet på Youtube