Bild: Scandinav

Vad innebär det att driva skivbolag 2021?

14 juni, 2021
  • Musik – Studio/ljud/ljus/DJ

Det var frågan som man sökte svar på i studiecirkeln Skivbolagsgrunder. Cirkeln arrangerades i samarbete med SOM (Svenska Oberoende Musikproducenter) och gav en grundlig genomgång i allt en behöver veta för att ge ut och nå ut med musikreleaser.

För att musik ska nå fram till lyssnarens öron behövs låtskrivare, artist, musiker, producent, skivbolag och många gånger fler roller än så. Det är inte ovanligt att en eller ett fåtal personer bär alla dessa roller samtidigt i processen med att skapa och ge ut musik. Kopplat till varje roll finns olika rättigheter, skyldigheter och möjligheter. Allt detta försökte vi tillsammans reda ut i studiecirkeln.

Vi fördjupade oss bland annat i upphovsrätt och närstående rättigheter samt hur administrationen kring dessa fungerar. Vi gick igenom olika typer av avtal mellan aktörer. Vi tittade på olika distributionsalternativ fysiskt och digitalt samt viktiga moment inom planering och marknadsföring av musikreleaser. Avslutningsvis samtalade vi om hur man skapar en långsiktig och hållbar verksamhet i musiklivet.

Sensus och SOM – Svenska Oberoende Musikproducenter – har i över tio år samarbetat kring bildningsfrågor inom upphovsrätt och musikutgivning. Tillsammans vill vi bidra till en ökad kunskap och förståelse för oberoende musikproducenters verksamhet och deras betydelse för ett starkt och mångfacetterat musikliv.

Röster
Som cirkelledare för mitt musikprojekt har jag spelat in ett album. Tanken är att eventuellt släppa det under eget skivbolag, eller genom ett samarbete med ett bolag. Skivbolagsgrunder har gett mig mer kunskap och ett bredare perspektiv kring vad som är möjligt för att i framtiden ge sig in i schyssta samarbeten. Den kunskapen blir en viktig pusselbit i färdigställandet av albumet och i att släppa det för allmänheten. Är så tacksam för att jag fick möjlighet att vara en del av detta.

Elise Streetway

En av deltagarna i studiecirkeln Skivbolagsgrunder