SHEDO på turné - Lindas livshistoria

29 november, 2022
  • Samtal om livet

SHEDO är på turné och är för kvällen på Sensus mötesplats i Malmö. Vi får lyssna till Linda och det blir ett starkt och modigt tillfälle för alla som är där.

Linda fick raseriutbrott som sexåring. Hon flyttade senare med familjen från Lund till Sollefteå. När man inte ser ut på ett visst sätt i skolan blir man mobbad. Linda var pojkflickan med fräknar. Nuförtiden kallsvettas hon varje gång hon går in i en skolbyggnad samtidigt som det höjer självförtroendet.

Linda blev sexuellt utnyttjad som elvaåring och blev utslängd vid 17-årsålder. Det blev familjehem till hon var 19 år. Sedan blev alkoholen hennes bästa vän med hjärtstopp på fem minuter som en av konsekvenserna. Det blev behandlingshem utan professionell hjälp men hon lärde sig att självskada sig själv. Till slut fick hon en diagnos – borderline.

SHEDO är en riksorganisation som utbildar föreläsare som själva varit eller är drabbade. Inom projektet Ego Nova är man ute på turné. Och det känns som en berättelse som aldrig tar slut. Om att lyssna på Jonny Cash Hurts när man mått som sämst. Om nya diagnoser som bipolär, Aspergers och Adhd. Att ta 30 olika mediciner under sjukdomsperioder. Men också försöka skriva, lyssna på musik, andas och promenera. Att orka resa sig och börja leva.

Linda drömmer om att arbeta med ungdomar. Hon tycker att det har varit för mycket daltande och medicin i psykiatrin och önskar att bli bemött med respekt, omtanke och förståelse av professionen.

SHEDO har hjälpt mig otroligt mycket. Varje gång jag står framför en publik blir jag starkare när jag berättar min historia.

Linda

SHEDO är en ideell förening vars syfte är att sprida kunskap om ätstörningar och självskadebeteende, stödja drabbade och anhöriga samt arbeta intressepolitiskt och opinionsbildande för en bättre vård för dessa patientgrupper.