Shalom Inshallah – en studiecirkel för förståelse och dialog

9 september, 2024
  • Religionsdialog
  • Tro och religion

Under våren 2024 arrangerade Svenska kyrkan tillsammans med Sensus studieförbund en studiecirkel i S:t Mikaels kyrka i Örebro med fokus på konflikten mellan Israel och Palestina. Studiecirkeln, som bar titeln "Shalom inshallah, fred om Gud vill", syftade till att öka förståelsen för bakgrunden och de nuvarande drivkrafterna bakom denna långvariga konflikt.

Studiecirkeln bestod av fem träffar där deltagarna fick möjlighet att djupdyka i olika aspekter av konflikten genom korta inledningar, samtal och workshops. Varje session leddes av samtalsledare och inkluderade även gästtalare som Anna Hjälm och Mia Wålsten, båda utsända av Svenska kyrkan i Jerusalem, vilka bidrog med sina personliga erfarenheter och insikter från regionen.

– Namnet på studiecirkeln visar att det handlar om båda perspektiven. ”Shalom” är det hebreiska ordet för fred. ”Inshallah” är arabiska för ”om Gud vill”. Det står för den längtan efter fred som finns hos många muslimer, judar och kristna i Israel och Palestina, förklarar Åsa Nausner från Svenska kyrkan. ”Shalom inshallah” är också titeln på en bok som skildrar människor som på olika sätt verkar för en hållbar fred och försoning i det heliga landet.

Namnet på studiecirkeln reflekterar en längtan efter fred från både judiska och muslimska perspektiv.

Studiecirkeln var öppen för alla intresserade, oavsett förkunskaper, och lockade en bred grupp deltagare. Träffarna ägde rum på torsdagskvällar, direkt efter fredsmässan i kyrkan, och var kostnadsfria, även om antalet platser var begränsat till 25 deltagare.

De teman som behandlades under kvällarna inkluderade frågor som "Vems är landet? Tre religioner, en historia, tre historieskrivningar", "Förintelsen och Nakba - att leva vidare trots motgångar och trauma", samt "Vad står det i tidningen? Hur förstår jag media och det sociala flödet?". Dessa sessioner gav deltagarna möjlighet att utforska konflikten från flera vinklar och bidrog till en ökad förståelse för dess komplexitet.

Genom att arrangera denna studiecirkel hoppades vi på att skapa en plattform för dialog och lärande. Vårt mål var att ge deltagarna möjlighet att utbyta tankar och erfarenheter, med förhoppningen att öka förståelsen och kanske till och med hitta vägar mot en hållbar fred i regionen.

– Vi möter många människor som är frustrerade och förfärade över kriget. Att få träffas, lära sig mer och tala med andra, det skapar hopp i det som för många känns som en hopplös situation, avslutar Åsa Nausner.