Bild: Kent Smids

Sensus yrkesliv – en väg in i det svenska samhället

1 december, 2017
  • Arbetsliv
  • Ny i Sverige

Africa är en av deltagarna på Sensus yrkesliv, en utbildning där personer som är nya i Sverige med folkbildningens pedagogik får stöd på sin väg in i samhället.

Utbildningen lägger fokus på språkträning och samhällsorientering och bedrivs av Sensus Stockholm-Gotland på uppdrag av Arbetsförmedlingen. Africa kommer från Spanien och har bott i Sverige i två år.


Vad tycker du om Sverige?

Jag tycker mycket om Sverige, naturen, politiken, systemet och människorna. Men jag tycker inte den mörka vintern.


Vad har du lärt dig på Sensus?

Mycket. Har på tre månader hunnit lära mig hur samhället är uppbyggt. Fått lite datakunskaper och haft praktik. Den sista tiden kommer jag koncentrera mig på att prata mycket svenska. Jag har lätt för att läsa när jag sitter hemma och studerar. Det jag behöver göra är att komma ut och prata mycket svenska. Tyvärr har jag bara spanska vänner och hemma pratar vi bara spanska.


Du har bara bott i Sverige i två år, men pratar ändå så bra svenska. Hur kommer det sig?

Jag har lärt mig mycket på Sensus, men jag har också lätt för att lära mig nya språk. Jag kan redan spanska, franska, arabiska och engelska.


Var har du lärt dig alla språk?

Mitt modersmål är spanska. Först gick jag i franska skolan i Marocko. Där lärde jag mig arabiska och franska. Därefter flyttade vi till Spanien där jag gick gymnasiet.


Vad vill du jobba med i framtiden?

Jag vill öppna catering-företag, där jag lagar spansk mat.


Hur långt har du kommit i förberedelserna för detta?

Kommunen ska komma hem till mig och godkänna mitt kök. När jag får större beställningar kommer jag kunna låna ett restaurangkök. Det finns en möjlighet att Arbetsförmedlingen hjälper mig med starta-eget-stöd de första sex månaderna.


Hur känns det nu?

Oroligt! Det är mycket som måste komma på plats. Jag måste sälja min produkt. En ljuspunkt är att Sup46, där jag var på praktik, lovade att hjälpa mig lite grand. Sup46 är en startup hub med många företag som ofta beställer catering och de kanske kan beställa från mig ibland – om de gillar Gazpacho, tapas och spanska ostar.

PS. Om du är intresserad av att veta mer om Africas catering, kontakta africa.design@hotmail.com.

Om Sensus yrkesliv

Sensus yrkesliv är en individuellt anpassad utbildning som vänder sig till nyanlända som haft uppehållstillstånd i högst två år och med kort skolbakgrund. Utbildningen bygger på moduler i ämnen som svenska språket, samhälls- och arbetslivskunskap, data/IT, hushållsbudget och grundläggande matematik, friskvård samt praktik.

Sedan starten i mars 2013 har 1800 personer utbildats på Sensus yrkesliv. Deltagarna har sitt ursprung i cirka 45 länder. Tillsammans talar de mer än 60 olika språk, varav arabiska, persiska, tigrinja och persiska är de vanligaste. Vilken fantastisk resurs för samhället!