Sensus Writes med Marit Bergman och Pär Wiksten

15 juni, 2023
  • Musik – Band och artister
  • Musik – Studio/ljud/ljus/DJ

Den 5-7 maj genomfördes låtskrivarcampet Sensus Writes i Sundsvall. Ett unikt tillfälle att skapa musik tillsammans med nya personer under ledning av erfarna låtskrivare och artister. Campet genomfördes för deltagare från region Norrland med musikprofilerna Marit Bergman och Pär Wiksten från The Wannadies som ledare tillsammans med Sensus personal.

Tanken med detta Writes var att jobba inom andra musikgenres än de som görs på det nationella campet som fokuserar på modern pop, urban och elektronisk musik, vi ville också fokusera mindre på själva musikproduktionen.

Under Sensus Writes ”Norrland” inriktade vi oss mer mot singer-songwriter, rock och indiepop, musik som man vanligtvis mer förknippar med en bandkontext. Deltagarna skrev med gitarr, bas och klaviaturer och gjorde enklare inspelningar för att senare spela upp dessa på gemensamma lyssningssessions.

Precis som under det nationella Writes-campet så genomfördes detta på Nevo Studios i Sundsvall där vi bokat studions samtliga rum. Vi hade 16 deltagare.


Detta var ett unikt tillfälle för deltagarna att skapa musik tillsammans med nya personer under ledning av erfarna låtskrivare och artister. Det finns ju ingen kommersiell baktanke eller avsändare för denna kurs som t.ex. ett skivbolag eller förlag utan det bygger på deltagarna och ledarna som skapar och utvecklar idéer tillsammans, folkbildning när den är som bäst.

Vi hade tre fullmatade dagar med mycket skratt, intensivt arbete, känslomässiga berg och dalbanor då musiken och skapandet berör på så många nivåer. Både en och annan tår framkallades då låtar spelades upp och samtalades kring.
 Mycket fokus lades också på gemensamma övningar för att komma igång och för att lära känna varandra.


Under låtskrivarpassen delades deltagarna in i grupper om fyra personer, dessa grupper byttes till varje nytt pass så deltagarna fick jobba i olika konstellationer och sitta på nya studioplatser.
Uppgifterna deltagarna skrev mot var väldigt varierade och utmanande på olika plan.

Under kvällarna hade vi en gemensam middag, umgicks i sociala sammanhang, bl.a. var vi på konserter på rockklubben Pipeline.


Detta var ett mycket lyckat Sensus Writes där vi i dagsläget vet att någon låt redan är på väg och släppas och ett helt nytt band har bildats. Vi har också fått indikationer på att andra konstellationer kommer fortsätta och samarbeta efter kursen, uppmaningar har kommit om fortsättning på något vis.

Några röster från deltagarna


”Övningarna att skriva mot var toppen. Och att vi roterade grupper. Då fick man verkligen öva på att dyka ner och skapa - oavsett sammanhanget. Man stärktes i att förstå och upptäcka sina egna förmågor och jobba i grupp oavsett gruppen. Jättefina kursdeltagare dessutom. En sjukt utvecklande toppenupplevelse och bland det roligaste jag gjort!”

”Wow… jag kommer leva på den här energin i veckor!!! Så otroligt tacksam över att ha fått vara med er, träffa er alla, vara på samma plats med personer som känner samma sak för musik!
 Jag är HELT berörd idag och kunde knappt gå till jobbet för det känns så sekundärt i mitt liv just nu!”

”Måste erkänna att jag var skeptisk innan att vara med, men med facit i hand så vill jag gör om detta helst imorgon.”

Bemötandet, urvalet i gruppen och dynamiken över hela campet. Jag kände mig sedd, inkluderad och på det sättet mycket kreativ och social.

”Vilken kanonhelg det blev! Så inspirerande att skapa musik tillsammans på detta sätt och träffa nya människor. Nu när man har fått smälta det hela så är det häftigt att vi fick till så fina låtar på så kort tid. Glad att jag fick vara med på detta.”

Vad är Sensus Writes?

Sensus Writes är låtskrivarcampet för dig som är låtskrivare eller producent och vill bredda ditt kontaktnät och hitta nya samarbeten. Sensus Writes görs både nationellt och regionalt i olika tappningar, alltifrån endagarscamp regionalt till det större nationella campet i Nevo Studios i Sundsvall.

Läs mer