Sensus Wallingatan – en mötesplats för all sorts musik och alla sorters musiker

21 april, 2017
  • Musik – Band och artister
  • Musik – Instrument och sång
  • Ny i Sverige

Hur gör man som nyanländ musiker i Stockholm för att komma i kontakt med svenskt musikliv? Hur hittar man replokaler, producenter och sammanhang att spela tillsammans med andra i?

Inom Sensus Stockholm-Gotland finns en stor och väletablerad musikverksamhet med musikhus, replokaler, studios och kurser. Samtidigt finns en grupp av musiker och musikintresserade som inte hittar till verksamheten så lätt – nämligen de som nyligen kommit till Sverige.

Det här ville Usama Soliman, musiker med rötter i Syrien, och Christoffer Gustafsson, verksamhetsutvecklare inom musik på Sensus Stockholm-Gotland, göra något åt.

Sedan i februari driver de ett projekt som syftar till att samla musiker som nyligen kommit till Sverige för att starta musikprojekt i allt från inspelning till att uppträda live. Allt med musikhuset Sensus Wallingatan i centrala Stockholm som bas. I projektet vill de ge asylsökande och nyanlända möjlighet att ta del av upparbetade nätverk och visa på vad Sensus och folkbildningen kan erbjuda.

Fram till idag har flera grupper träffats på Sensus Wallingatan och förhoppningsvis är det många fler som vill fortsätta att träffas i studiecirklar när projektet tar slut i juli.

– Det roligaste med att jobba i projektet är att träffa musiker som kommit från olika länder och blanda erfarenheterna. Vi gör unik musik och visar att det går att sätta ihop olika sorters musik, säger Usama som själv har erfarenhet av att komma ny till Sverige som musiker.

Om Sensus Wallingatan

Projektet genomförs med stöd av Stockholms stad.