Sensus och scouterna

16 december, 2019
  • Demokrati och rättigheter

Scouterna är Sensus näst största medlemsorganisation och deras verksamhet ger över 70000 barn och unga från alla delar av samhället chansen att uppleva äventyr tillsammans och växa som individer.

Det innebär att Scouterna varje dag bidrar till ett öppet samhälle präglat av mångfald och respekt. Detta vill Sensus stödja och det gör vi inom olika områden, alltifrån att skapa studiecirklar kring terminsprogrammet, hajken eller andra äventyr till att möjliggöra inköp av tält och annan utrustning.

Vid årets början var Åre Duved scoutkår, som även kallar sig Fjäll-
scouter, en av de scoutkårer som vi samarbetar med. De bedriver unik scoutverksamhet med hajker högt uppe på kalfjället och utomhus i anslutning till Åre hembygdsgård. Deras scoutstuga är också i princip utomhus, utan någon ytterdörr att stänga om sig.

– Att äntligen få chans att träffa dem en snöig decemberkväll i skogsbrynet vid hembygdsgården och med Åreskutan som fond var magiskt, berättar Cecilia Bergkvist, verksamhetsutvecklare, Sensus Norrland.

Kvällen Cecilia var inbjuden hade de den stora märkesceremonin för året. Scouter var på plats med föräldrar och ledare. I en snöig skogsglänta upplyst av eldar och ljuslyktor ropades varje barns namn upp med tilltalet ”Var redo” och svaret ”Alltid redo”. Märkena delades ut på löpande band.

– Efter ceremoni och glögg med pepparkakor fick jag chans att sitta ner med två av ledarna Alexander Brunnegård och Niclas Gravenfors och prata folkbildning. Jag fick höra om hur deras verksamhet fungerar, vilka behov som finns och hur Sensus kan stötta. Till exempel har ju scoutrörelsen utbildare och egen folkhögskola, områden där Sensus också har kompetenser.

Den andra kåren Sensus Norrland samverkar med är Östersund Frösö scoutkår. Kassör Anneli Wolgers och ordförande Sven-Henrik Östborg tog kontakt med Sensus under hösten för en träff i slutet av november. Kåren har vuxit mycket och står inför en omorganisering av sin styrelse. Därför blev de mycket intresserade av Sensus studiematerial Väx i ditt uppdrag och de beställde det samma dag.

”Att äntligen få chans att träffa dem en snöig decemberkväll i skogsbrynet vid Åre Hembygdsgård och med den mäktiga Åreskutan som fond var magiskt.”

Cecilia Bergkvist

Verksamhetsutvecklare, Sensus Norrland.