Bild: Rebecka Larsson Skoog

Sensus nya festival ”Work Together Festival” lockade närmare 4000 personer på premiären

21 september, 2023
  • Musik – Band och artister

Den 9-11 juni 2023 arrangerade Sensus Norrland en helt ny festival under namnet Work Together Festival. En succéartad festival som lockade närmare 4000 personer på premiären.

Det hela startade 2021 när Sensus i Skellefteå tog fram ett arbetsmaterial som ska vara till hjälp för våra anställda i hur man kan nå unga framöver. Resultatet vi såg var bland annat att unga vill vara där unga är, och att unga vill få hjälp att skapa mötesplatser där de kan visa upp sin verksamhet. Det ledde till att vi under hösten 2022 började planera för att göra en stor festival tillsammans med kyrkorna i Skellefteå. Målet var att lyfta fram ungdomar genom att de får medverka på festivalen.

Under februari lanserade vi hemsidan för festivalen där vi presenterade över 20 band, aktiviteter och föreläsare, bland andra Janne Schaffer, Samuel Ljungblahd, Sonja Aldén och Sebbe Stakset. Utöver dessa hade vi 15-20 lokala band och akter, som alla samverkar med Sensus.

DSC01769

Dörrarna öppnade fredagskvällen den 9 juni och många människor strömmade in. Musiken bjöds från tre olika scener. Det var öppet mellan 16.00 och 24.00 på fredagen och många stannade, trots kylan, ända in i det sista. Stämningen var god och besökarna respekterade verkligen att det var en drogfri festival. Andra festivaldagen inleddes med barnaktiviteter från scenen som sedan ledde in på ett välgörenhetslopp där 100 springglada barn deltog. Pengarna från loppet gick oavkortat till Erikshjälpen. Under hela dagen var det sedan musik, föreläsningar, möten och mat.

Arbetet med den här satsningen har gett ringar på vattnet genom nya cirklar och nya kontaktnät. Över 200 volontärer hjälpte till i projektet och att arrangemanget hade ett solidaritetspris (valfritt biljettpris) verkade uppskattas. Sensus Norrland kommer att arrangera fyra minifestivaler med liknande koncept under kommande år samt göra en uppföljare av Work Together Festival den 7-9 juni 2024.

DSC01955


Några kommentarer från besökarna:

"Det var fint att se att så många olika personer var med och hjälpte till!"

"Det där med solidariskt biljettpris är genialt!"

"Viktigt med många unga artister som får den här erfarenheten – finns mycket bra lokalt!"

"Barnens festival var magisk! Så viktigt med familjevänligt!"