Sensus Music Meetup samlade musiklivet i Norrköping

27 december, 2023
  • Musik – Band och artister
  • Demokrati och rättigheter

Sensus Music Meetup i Norrköping blev en dynamisk sammankomst för musikbranschen, med diskussioner om rättvisa och samverkan samt uppträdanden av lokala och nationella artister.

I november blev Norrköping värdstad för det årliga Sensus Music Meetup, en samlingsplats för musiklivet i all sin bredd. Under dagtid fylldes programmet med panelsamtal och föreläsningar, medan kvällen bjöd på konserter med musik från Dorothy Mour, Psychedelic Witchcult, Säg mig, Agitator, och Televote.

Karin Beckérus, styrelseledamot för Skap, vill hålla igång samtalet om vad som är en rättvis musikbransch:

"Vi som verkar för rättvisa villkor för musikskapare, upphovspersoner och en sund bransch behöver kunna ses, diskutera och utbyta erfarenheter. Oavsett om du är företrädare för en intresseorganisation, en luttrad låtskrivare, A&R-representant eller en nybliven artist på väg in i branschen, så har vi så mycket att lära av varandra, och det finns få vattentäta skott mellan oss."

Att just Norrköping var värdstad för Sensus Music Meetup i år uppskattades av Sensus lokala medarbetare:

De senaste månaderna har det varit en tråkig kulturdebatt om Norrköping, men det är fortfarande en bra stad för musik.

"Man märker det på engagemanget och på hur mycket folk som varit här idag," säger Gabriella Norenius, verksamhetsutvecklare på Sensus i Norrköping.

Även de lokala politikerna betonar vikten av en mötesplats som denna.

"Sensus Music Meetup fyllde kulturkvarteret Hallarna med energi och musik. Ett viktigt initiativ för att underlätta samverkan och nätverk även mellan institutionernas scenkonst och de fria utövarna. Den symbiosen är verkligen något att ta vara på," säger Anna Drake (L).

Sensus Music Meetup 2023
Sensus Music Meetup 2023

"Jag visste vad musikbranschen betyder för Sverige och jag visste en hel del om det rika musiklivet i Norrköping. Men det var när jag hörde ett samtal mellan en ung musiker och en erfaren arrangör som jag förstod vad Sensus Music Meetup betyder som mötesplats," säger Lars Stjernkvist (S).

Sensus Music Meetup arrangeras av Sensus studieförbund i samarbete med SOM (Svenska Oberoende Musikproducenter), Svensk Live, UTOM (Unga Tankar Om Musik), Musikcentrum och SKAP.

Sensus Music Meetup startade hösten 2021 och har hittills genomförts i Stockholm, Malmö, Umeå, Göteborg och Norrköping.