Sensus hjärtar demokrati

31 augusti, 2022
  • Demokrati och rättigheter

I en unik satsning inför valet 2022 samlades alla de tio studieförbunden i ett demokratitält i Helsingborg i lördags för att prata demokrati. Under parollen ”prata med oss” hade vi demokratiquiz, filmvisning, musik, föreläsning men främst spännande samtal.

Inte många vet att folkbildning i sig själv så att säga är demokrati, och att studieförbunden har ett demokratiuppdrag.

Det är tack vare Helsingborgs stads kulturförvaltnings positiva inställning till samverkan mellan studieförbunden som dagen kunde genomföras.

Margareta Clarén, vår biträdande regionchef och en av initiativtagarna säger så här om dagen;

Det bästa med demokratitältet var två saker, för det första att så många av våra besökare var nyfikna på varför vi var där, vilka vi var, och att de ville prata med oss. För det andra det goda samarbetet oss tio studieförbund emellan inför och under denna dag. Vår gemensamma värdegrund avseende demokrati och alla människors lika värde, gör det roligt och enkelt att samarbeta, trots, eller kanske tack vare, våra olika inriktningar.

Boukje Fokkema är verksamhetsutvecklare med fokus demokrati och rättigheter hos Sensus Skåne-Blekinge. Hon fixade med utställning och demokratiquiz inför dagen och samlar sina intryck såhär:

Det bästa med dagen var att vi i samarbete med alla studieförbund i Helsingborg lyckades skapa en mötesplats, där människor genom att prata, lyssna, måla, läsa och spela musik kunde vara en del av demokratins existens.

Valdagen den 11 september närmar sig! Använd din röst. Läs på. Fundera. Prata med andra.

Inför valdagen kommer vi lyfta röster från vår egen organisation och de vi samverkar med på sociala medier. Så gå in och läs om vad Ali från Åstorps moské, Simon på Scouterna, Gustav från Svenska Kyrkan eller Ann-Sofie på Matkooperativet tänker och tycker.