Samtal om demokrati med Lena Endre i Bengtsfors

16 december, 2021
  • Demokrati och rättigheter

Under 2021 har Demokratin 100 år uppmärksammats runt om i landet. I Bengtsfors har Sensus gjort en demokratisatsning och synliggjort jubileet med flera olika aktiviteter, bland annat genom bjuda in skådespelaren Lena Endre för ett samtal om demokrati.


Demokrati – hur har vi det med den? Det var rubriken på samtalet med Lena Endre som ägde rum i Bengtsfors i oktober. Moderator var Sara Vogel Rödin, kulturchef i Åmåls kommun.

Samtalet mellan publiken och Lena Endre rörde sig runt ämnena demokrati och jämställdhet. Under samtalet berättade Lena om sitt starka samhällsengagemang och vikten av att värna demokratin. Hon sa bland annat:

Demokratin är hotad över hela Europa. Vi lever i en turbulent tid, och det är därför jag kört till Bengtsfors idag.

Demokratiutställning och 1920-talskväll

För att uppmärksamma att det år 2021 är hundra år sedan vi fick kvinnlig rösträtt i Sverige bjöd Sensus i Bengtsfors in till en demokratiutställning under hösten. Utställningen handlade bland annat om demokratiprocessen fram till att den kvinnliga rösträtten infördes. Man kunde också ta del av 27 kvinnoporträtt från 1800-talet till idag. I utställningen hade ungdomar och nysvenskar delat sina tankar om demokrati. Flera skolklasser och politiker fick möjlighet att besöka utställningen, som även var öppen för allmänheten. Det hölls också berättarcaféer med intervjuer eller beskrivningar av framträdande kvinnor.

Sensus bjöd även in till en välbesökt 1920-talskväll där man med tidsenliga kläder berättade om riksdagsvalet 1922. Under kvällen fick besökarna veta vad som hände i världen och hur det var i Bengtsfors under 1920-talet. Berättelser varvades med tidstypisk sång och musik och sju sorters kakor.