Sagascenen Åsele marknad 2023

4 september, 2023
  • Musik – Band och artister

Ett projekt som gjordes möjligt med medel från Leader Lappland och medfinansiering från Europeiska unionen, samt tack vare Åsele kommun som upplät hembygdsorådet för evenemanget.

Under några hektiska veckor i juli byggdes och målades det på hembygdsområdet i inlandssamhället Åsele i Västerbotten. Ett gäng entusiastiska ungdomar använde all sin kreativitet för att skapa ett evenemang som inte skådats i den här formen på orten tidigare.

Det bor knappt 3000 personer i kommunen men varje sommar går Åsele marknad av stapeln och drar enorma folkmassor. Marknaden som från början var en samisk handelsplats med anor från 1600-talet är tillsammans med Kiviks marknad en av de största i Sverige.

Projektgruppens ambition var att skapa arbetstillfällen för ungdomar på orten och frilansmusiker från Norrlands inland. Programmet på Sagascenen fylldes inte bara med talangfulla musiker, utan även med två programledare som guidade under de två dagarna samt bjöd på spännande intervjuer från scenen. Det hela strömmades på Sensus Youtube-kanal och därmed gjordes programmet tillgängligt för alla som inte hade möjlighet att närvara fysiskt.

Förhoppningen är att kunna fortsätta erbjuda den här plattformen där både etablerade artister och lovande talanger får chansen att lysa. Kanske den allra största vinsten med det här projektet är att så många människor på orten engagerades, unga som gamla, företagare och ideella eldsjälar.

IMG_6467 smalare