Bild: Leena Larsson

Rosa gala med budskap

9 december, 2022
  • Friskvård och hälsa

Med ideella krafter, stort driv och engagemang arrangeras sedan 2018 en Rosa bandet-gala i Skövde. Efter två års pandemirelaterat uppehåll är galan äntligen tillbaka och en kväll i oktober blev Skövde lite mer rosa.

Bröstcancerföreningen Agatha i Skaraborg har funnits i snart 20 år och genom samarbete med Sensus är föreningen huvudarrangör för galan. Grundsyftet med galan är att samla in pengar till bröstcancerforskningen, sprida kunskap om bröstcancer men också att ge lokala aktörer en möjlighet att visa upp sig. Det är många aktörer som bidrar och varje år delas en vandringspokal ut till den aktör som lyckats samla in mest pengar till forskningen. Besökarna som kommer bidrar genom att köpa biljetter där intäkterna går till bröstcancerforskning.


En kväll med både underhållning och allvar

Den som hade en biljett till årets gala välkomnades till en lokal i rosa tecken. Kvällen bjöd på underhållning, närproducerad mingelmat, samtal, minimässa och modevisning, en modevisning där den underhållande konferencieren både sjöng och mannekängade med andra modeller samtidigt som hon ledde kvällen.

I anslutning till minglet fick besökarna lyssna till vacker sång av vokalgruppen Low Ladies som träffas regelbundet i Sensus lokaler. När gruppen blev tillfrågad om att medverka på årets gala tackade de omedelbart ja.

– Vi tackar så mycket för förfrågan, vi ser detta som ett hedersuppdrag, säger Maria Jobrink, cirkelledare för kören Low Ladies.

Även inslag med allvar hördes från scenen, där fakta om bröstcancer delgavs tillsammans med en uppmaning till alla som får kallelser att faktiskt gå på mammografi. Ewa Åkesson från Bröstcancerföreningen Agatha, som tog ett stort ansvar för galan, hade ett medskick till besökarna innan de gick hem med varsin rosa goodiebag:

– Det är viktigt att gå på mammografi och undersöka sig själv med jämna mellanrum, för att kunna upptäcka eventuella förändringar i ett tidigt skede.

Fakta om bröstcancer

Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor. Även män kan få bröstcancer men det är ovanligt. Cancer är en individuell sjukdom.


Statistik:

Cirka 8 000 kvinnor och 60 män får diagnosen bröstcancer varje år.

En av tio kvinnor riskerar att få bröstcancer före 75 års ålder.

Medianåldern för insjuknande är drygt 64 år.

Statistiken visar att färre än 5 procent är under 40 år då de får sin diagnos.

65 procent av tumörerna hos kvinnor upptäcks vid screening med mammografi.

Prognosen för bröstcancer blir allt bättre. Mellan 2006 och 2020 minskade dödligheten med 19 procent för kvinnor som är äldre än 30 år. Den relativa femårsöverlevnaden för kvinnor som haft bröstcancer var 92 procent år 2016, den relativa tioårsöverlevnaden var samma år 86 procent.

Bröstcancer är, efter lungcancer, den cancerform som orsakar flest dödsfall bland kvinnor i Sverige.

Bröstcancer hos män är mycket ovanligt men har en något sämre prognos eftersom sjukdomen ofta upptäcks i ett senare skede, den relativa tioårsöverlevnaden var 74 procent år 2016.