Bild: Scandinav bildbyrå

Östergötlands musikdagar – Sveriges största kammarmusikfestival

22 oktober, 2019
  • Musik – Instrument och sång

Östergötlands musikdagar har kommit att bli den största kammarmusikaliska festivalen i regionen. Kanske den största i hela Sverige.

Festivalen har funnits i över 25 år och startades av Otto Freudenthal, känd musikprofil i regionen. Sedan 2001 är det Staffan Mårtensson, dirigent och soloklarinettist i Kungliga Hovkapellet, med rötter i Linköping, som tagit över det konstnärliga ledarskapet för dagarna.

De senaste åren har festivalen vidgats och innehåller nu även jazzinslag och ett program för barn.

Musikdagarna består av en rad fantastiska konserter som förläggs på ett antal olika platser i Östergötland. Nämnas kan Löfstad slott, Jazzklubben Crescendo och Stadsmuséet i Norrköping, Kinda församling, Valö festplats, Bjärka- Säby slott, Vadstena klosterkyrka, Åtvidabergs kyrka, Agora i Linköping, Baptistkyrkan och S:t Larskyrkan i Linköping.

Bland artisterna 2019 fanns både några hemmahörande i regionen som Östgöta Blåsarsymfoniker, Crusellkvintetten och Linköpings Damkör, men också operastjärnor som sopranerna Christina Nilsson och Kerstin Avemo.

Östergötlands musikdagar arrangeras av Sensus Östra Götaland och föreningen Musik i Linköping, MiL. MiL är en samling musikentusiaster som verkat för musik i Linköping sedan 70-talet. De arbetar ideellt före och under festivalsveckan med allt praktiskt.