Bild: Elisabeth Sundeman

Orgelläger för barn och ungdomar

25 oktober, 2023
  • Musik – Instrument och sång
  • Tro och religion

I slutet av juli var det återigen dags för orgelläger för barn och ungdomar på Mellansels folkhögskola. Lägret arrangerades av Härnösands stift i samarbete med Sensus studieförbund, Mellansels folkhögskola och med stöd av Visby och Luleå stift.

Årets orgelläger genomfördes 31 juli – 5 augusti och hade temat ”Samspel”. Temat återkom genomgående i de enskilda orgellektionerna, i grupplektioner i orgel, och framförallt i bild och rytmik.

Deltagarna provade under veckan på Music Mind Games, ett lekfullt sätt att lära sig musikteori med olika kortlekar och spel. De fick lära sig nya sånger och repeterade även sånger som sjungits vid tidigare läger. Under senare delen av veckan byggdes även en DO orgel, en byggsats av en riktig orgel med pipor, bälg, tangenter och som också går att spela på. Detta var verkligen en övning i samarbete och precision. Orgellägerveckan avslutades med en orgelkonsert i Örnsköldsviks kyrka.

Vid två tillfällen genomfördes även en föräldrautbildning bland annat med syftet att hjälpa föräldrar att stödja sina barn i deras orgelspel och det egna övande.

Ledare på lägret var Elisabeth Sundeman, stiftsmusiker i Härnösand och Kicki Sjöstedt, Sensus Norrland. Ann-Kristin Färnström, Anne Dungner, Mats Ternvall och Nina Sandell var orgellärare. Anne Hagström, bildlärare och Cecilia Grönfelt, rytmik och sånglärare.

Några kommentarer från årets utvärderingar

- ännu längre orgellektioner

- Konsert-läskigt men kul!

- fler och längre orgelläger

- Tack för ännu ett jätteroligt, lärorikt läger. Längtar redan till nästa år!