Orgelfestival i Härnösand blev äntligen av

11 november, 2022
  • Musik – Instrument och sång

Försenad av pandemin kunde den efterlängtade orgelfestivalen i Härnösand äntligen genomföras under oktober 2022. Staden fylldes av orgelmusik, orgelfantaster, orgelintresserade och organister från hela landet.

Idén till en orgelfestival föddes redan för fyra år sedan då kyrkorådet biföll förslaget om ett nytt spelbord som kunde förena domkyrkans två orglar. Läktarorgeln med sin fantastiska 1700-talsfasad och den italienska kororgeln skulle nu kunna ljuda tillsammans.

Varje lördag under festivalen bjöds det på lunchmusik i domkyrkan och varje söndag kväll fanns det möjlighet att gå på orgelkonsert. Skickliga organister från hela landet medverkade.

Under festivalen erbjöds fortbildning för kyrkomusiker med orgelimprovisation, orgelmetodik, master class och en avslutande orgelkonsert. Denna dag arrangerades tillsammans med Härnösands stift. En lördag arrangerades ”Orgelsafari” där intresserade gjorde utflykter till flera kyrkor med spännande orglar i Härnösands pastorat.

Skolklasser och andra kunde lära sig mer om hur en orgel är uppbyggd och fungerar med hjälp av en orgelbyggsats som kallas DO-orgel. Den som ville kunde också passa på att provspela någon av de övningsorglar som Sensus Norrland hyr ut och som fanns utställda under hela festivalen.

Festivalen arrangerades av Svenska kyrkan i Härnösand och Sensus Norrland. Medverkade var bland andra:

Lars G Fredriksson och Per Brudsten, Härnösand
Karin Nelson, Göteborg
Nils Larsson, Marcus Torén och Ulf Norberg, Stockholm
Niklas Jansson, Örnsköldsvik
Ann-Kristin Färnström, Sundsvall