OrganSpace 2023

14 november, 2023
  • Musik – Instrument och sång

OrganSpace, en internationell orgelfestival av hög kaliber, är ett återkommande evenemang som arrangeras vartannat år. Detta är ett samarbete mellan föreningen OrganSpace, Sensus studieförbund och Stockholms stift.

Under festivalen får ett antal församlingar möjligheten att vara värd för en internationell orgelsolist, vilket tillsammans skapar en helg fylld med musikaliska upplevelser.

En viktig del av festivalen är det orgelläger för ungdomar som Sensus arrangerar på Kungliga Musikhögskolan. Här får deltagarna möjlighet att gå på konserter, umgås, spela orgel för varandra och ta del av lektioner på KMH. Det är en plats för att knyta nya vänskapsband med andra orgelentusiaster och en möjlighet för de unga att utvecklas som framtida organister och körledare. Lägret har plats för 10 deltagare.

En av de mest minnesvärda delarna av lägret är den exklusiva guidningen i Stadshuset. Deltagarna får här chansen att spela på en av Europas större orglar. Dessutom får de en unik inblick i orgelns inre genom att besöka piphuset som ligger högt uppe i väggen. Denna upplevelse förhöjs ytterligare genom att de får klättra i akustikgången som går under taket, med orgelbyggare Magnus Blixt som guide.

Arbetet med att planera nästa upplaga av OrganSpace, som kommer att äga rum 2025, är redan i full gång. Detta evenemang är ett bra exempel på hur Sensus studieförbund bidrar till att främja musikalisk utveckling och kan skapa unika upplevelser för ungdomar.