Bild: Scandinav mediabank

Ofrivillig ensamhet bland äldre i fokus

7 december, 2021
  • Samtal om livet
  • Mat och dryck

Efter en tid präglad av pandemi och restriktioner kunde äntligen volontärer och måltidsvänner i Skara träffas för samtal över regelbundna gemensamma måltider igen. Projektet Måltidsvän i Skara startades 2020 för att minska ofrivillig ensamhet bland äldre och kunde under hösten 2021 återigen ses på olika restauranger i Skara kommun.

Förra året startades projektet Måltidsvän i Skara som ett samarbete mellan bland annat Sensus och Skara kommun. Volontärer i Skara utbildades av Sensus och stod redo att minska den ofrivilliga ensamheten bland våra äldre, så kallade måltidsvänner, över gemensamma samtal och måltider. Projektet fick tyvärr pausas under en tid då pandemin och restriktionerna förhindrade träffarna som planerats.

Under hösten 2021 kunde volontärer och måltidsvänner i Skara äntligen återuppta sina regelbundna måltidsträffar. Varje månad har de under hösten kunnat ses på olika restauranger runtom i Skara kommun.

Att samlas kring mat med en måltidsvän är värt att firas

En spontan ökning av antalet måltidsvänner

Under höstveckorna har projektet kunnat se att antalet måltidsvänner spontant ökat och varje volontär har idag upp till fyra måltidsvänner som de träffar. Det firades den 30 november med att Sensus, som utbildat volontärerna, och måltidsvännerna tillsammans blev bjudna på jullunch av Skara kommun. Mat, möten och musikunderhållning bjöds denna trevliga eftermiddag, där även presentcheckar för kommande luncher till våren 2022 delades ut av Skara kommun.

− Att samlas kring mat med en måltidsvän är värt att firas, uppger deltagarna som närvarade under eftermiddagen,