Nystart med Kreativt Center 2022

27 december, 2022
  • Kultur och skapande
  • Demokrati och rättigheter

Kreativt Center är en gratis verksamhet i Stockholms stad för personer med synnedsättning. Kurserna har genomförts av Sensus Stockholm-Gotland på uppdrag av Södermalms stadsdelsnämnd. År 2022 var ett år med uppstart och nystart i nya, renoverade lokaler på Medborgarplatsen.

Efter en lång period av isolering under pandemin, då vi fortsatte att hålla mycket av verksamheten digitalt, började vi försiktigt öppna upp våra lokaler och verksamhet för deltagarna. Det var mycket uppskattat av många av deltagarna att äntligen få träffas fysiskt igen. Under året har vi haft verksamhet som vanligt, såsom skapande i olika material, data, sång, språk, dans och friskvård, samt en del nyheter.

Under vår- och höstterminen hann vi också med att besöka Dansens Hus med syntolkad modern dans, fyra besök på Nationalmuseum, där vi tittade på porträtt (ur samlingarna), tecknade porträtt från 1100-talet till 1600 (Vasari), fotografier från Paris (Christer Strömholm) och ett besök på Nordiska museet, med utställningen Nordens Paris (NKs skrädderi 1800-talet till 1960).

Projektet Kreativt Center har skrivit ett nytt avtal med Stockholm Stad från och med 1 oktober 2022 till och med 30 september 2024, med hopp om att förlänga avtalet ytterligare två år.

I december hade vi en julavslutning för verksamheten med Öppet hus. Heminstruktörer och den ideella organisationen Vilja bjöds in och deltog, och informerade om sin verksamhet och tog del av Kreativt Centers verksamhet. Vi hade också genom taltidningen På Tal om Stockholm bjudit in personer som var nyfikna på verksamheten.

Deltagarna ställde ut sina konstverk som producerats under året, och både deltagare och ledare informerade om språk, friskvård, data mm. Alla var inkluderade och medverkade. Under julkaffet underhöll vår dansledare och en deltagare med indisk dans, och delar av kören sjöng julvisor i modern stil med egenskrivet material.

Bilder

Från verksamheten