Nicolas Lunabba – författarsamtal om barn och unga

27 november, 2023
  • Samtal om livet
  • Demokrati och rättigheter

Rättighetscentrum Norrbotten bjöd i november 2023 in Nicolas Lunabba till Norrbotten för en serie välbesökta författarsamtal, workshops med kommunanställda och samtal i skolor.

Nicolas Lunabba är en stark röst i samhällsdebatten och lyfter frågor som är högaktuella – barn som mördas och barn som mördar – från ett perspektiv som sällan får plats i media. Han har arbetat med barn och unga i över 20 år genom organisationen Helamalmö.

Rättighetscentrum Norrbotten bjöd in Nicolas Lunabba till Norrbotten i november 2023 för en serie välbesökta författarsamtal, workshops med kommunanställda och samtal i skolor. Sammanlagt har 260 personer i olika målgrupper fått möta Lunabba i Jokkmokk, Piteå, Boden och Luleå. De har lyssnat inte bara till hans berättelse utan också till hans uppmaning att ta ansvar och ta ställning. ”Vad vill vi med våra barn och ungdomar?” är hans retoriska fråga.

Barnkonventionen är lag i Sverige och ska garantera barns rätt till bland annat trygghet, utbildning, inflytande och rätten att inte diskrimineras. Lunabba delar sin oro över det tonläge som nu tillåts i samhällsdebatten när det gäller barn och unga som finns i riskmiljöer. De avhumaniseras och reduceras till ett problem som ska lösas i stället för människor som behöver trygghet och stöd.

Nicolas Lunabba är flerfaldigt prisad för sitt arbete med barn och unga. Debutboken ”Blir du ledsen om jag dör?” (2022) blev en enorm kritiker- och läsarsuccé och i september 2023 släpptes ”Dagbok från 20-talet”. Hans budskap kan kokas ner till att vi alla behöver göra det vi kan, där vi finns och verkar. I föreningen, i grannskapet, i skolan, i socialtjänsten, på fritidsgården eller var vi nu möter barn och ungdomar.