Munthes Hildasholm – kulturupplevelser coronasommaren 2020

30 oktober, 2020
  • Historia
  • Konst och hantverk

Sensus har sedan många år ett nära samarbete med Hildasholm i Leksand. Vi har genom åren samverkat vad gäller allt från guidade turer i det unika huset, till spökvandringar ute i trädgårdarna. Förutom de guidade visningarna har vi under 2020 samverkat vad gäller programmet ute i trädgårdarna. Sensus har varit ett stöd i framtagandet av programblad och affischer.

Hildasholm har på ett tydligt sätt kunnat vända de stora utmaningarna i och med covid-19 till något positivt, och både anpassat men inte minst utvecklat verksamheten och skapat helt nya upplevelser. Efter det märkliga året 2020 kan vi konstatera att många människor trots pandemin har kunnat uppleva mycket kultur på Hildasholm.

I år har Hildasholm haft många besökare från Dalarna och dessutom ovanligt många helt nya besökare. Under juli månad kom det många yngre par och barnfamiljer, och i slutet av sommaren mängder av pensionärer. Huset har haft ett begränsat antal besökare per visning men det har uppskattats då visningarna i många fall blivit mer personliga och flexibla. Samtliga områden och trädgårdsrum har varit tillgängliga och i år har många insatser varit nödvändiga för att möta kraven på tillgänglighet och trygghet för samtliga besökare.

Höjdpunkter denna sommar var skulpturparken med de fyra konstnärerna Laila Orning, P-O Söderlund, Kjell Janson och Lotta-Maja Öhman. De bidrog till att skänka en konstupplevelse till besökaren som var lite utöver det vanliga. Gunnar Kajs blomsterprakt, inne i huset, lockade också många besökare med sitt unika blomsterspråk. Aktiviteter som hälsovandringar, yoga och besök vid vår vänskapsbänk har varit viktiga i en tid med stort behov av hälsa och välbefinnande.

– Säsongen 2020 har här på Hildasholm präglats av covid-19, precis som i övriga Sverige och världen. Det är då fantastiskt att vi har vår stora, tillgängliga och attraktiva trädgård att erbjuda som ett besöksmål på nära håll. Ett besöksmål som med den noggranna coronaanpassning som gjorts, har varit mycket säker, skapat trygghet, och erbjudit mängder av gäster att njuta av och upptäcka Hildasholm, berättar intendent Kicki Kobdock Haak.