Mozarts Requiem – en musikalisk resa som berörde många

26 mars, 2024
  • Musik – Körsång

I mars fylldes kyrkorna i Sundsvall och Njurunda när 140 musiker och sångare från olika håll i Medelpad bjöd på Mozarts Requiem.

Den första konserten ägde rum i Sundsvalls Gustav Adolfs kyrka den 23 mars, följt av en andra konsert i Njurunda kyrka dagen därpå. Dessa konserter drog till sig en stor publik, och båda kyrkorna var näst intill fullsatta.

För att förverkliga denna musikaliska händelse samlades musiker och sångare från olika håll i Medelpad. Bland dem fanns Njurunda kyrkas Motettkör, Alnö kyrkokör, Cantus vokalensemble med förstärkning av Operastudion på Kapellsberg, en del av Härnösands folkhögskola. Sundsvalls orkesterförening fanns på plats och Ann-Kristin Färnström som satte en extra prägel på framträdandena genom sitt orgelspel.

Under ledning av dirigenten Marco Fonseca, tog dessa musiker publiken med på en gripande resa genom Mozarts sista verk, Requiem. Det var inte bara musikernas samspel som imponerade; fyra sångsolister – Anna Hanning Häggström, Elsa von Heijne, Jonathan Wåhlstedt och Anders Franzén – gav också liv åt kompositionens djupa känslor.

Dessa konserter blev inte bara en hyllning till Mozarts geni utan också ett bevis på den lokala musiklivets vitalitet och samarbetsförmåga.

Genom att förena körer, en orkester, solister och en dirigent från regionen, blev Mozarts Requiem en händelse som förenade människor genom musikens kraft. Det var en påminnelse om musikens förmåga att väcka känslor, skapa gemenskap och fira ett kulturellt arv.