Min berättelse – personliga föreläsningar som väcker lust till samtal och reflektion

30 november, 2022
  • Samtal om livet
  • Tro och religion

Min berättelse är en serie föreläsningar där inbjuda gäster talar personligt på teman ofta hämtade från sina egna liv. Under föreläsningskvällarna finns tid för samtal och reflektion som ofta väcker lusten att dela egna erfarenheter. Min berättelse arrangeras av Sensus Västra Sverige och Evangeliska Brödraförsamlingen – EBF.

I hörnet Kungsgatan/Korsgatan i Göteborg finns kvarteret Herrnhutaren. Idag huserar Evangeliska Brödraförsamlingen (EBF) där, en fristående kristen rörelse med ett ben i Svenska kyrkan och ett i herrnhutismen. Rötterna går tillbaka till 1700-talet då paret Linhult donerade sin fastighet till sin kyrka.

Inom herrnhutismen finns en tradition av att nerteckna sitt levnadslopp. Med en blinkning till den traditionen gör EBF ihop med Sensus en föreläsningsserie med den övergripande rubriken Min berättelse.

Under 2022 har man bland annat kunnat höra David Thurfjell prata om sin väg till att bli religionsvetare och hur han kommit att intressera sig för den sekulariserade svensken, en föreläsning som landade i den forskning som lett fram till boken Granskogsfolk – hur naturen blev svenskarnas religion. Anja Erika Svensson har delat sin gripande berättelse om mammans död och hur hon och systrarna hanterade sorgen och chocken. När Tomas Sjödin pratade på temat Att våga livet en gång till var det fullt i lokalen. Runt fikaborden under pausen pratades det om mod att dela det tunga i livet och om att våga hoppas.

Senast ut i raden föreläsare var förre biskopen Carl Axel Aurelius som pratade om sin koppling till herrnhutismen och till Herrnhutstjärnan – den första adventsstjärnan som inspirerat till vår adventsstjärnetradition.

Rubriken Min berättelse öppnar upp för en mer personlig ingång till föreläsningsämnet. Under kvällarna finns det även tid för mingel och möten som inbjuder till samtal om hur ämnet väcker nya tankar och där lusten att dela egna erfarenheter med varandra ges utrymme.