Midsommarfirande med Skövde Folkdansgille – en tradition sedan 1961

5 juli, 2023
  • Dans och teater
  • Musik – Instrument och sång

Det blev både stämningsfullt och vackert väder då sommarens traditionella midsommarfirande i Skövde gick av stapeln i natursköna Boulognerskogen.

Till tonerna från folkdanslagets spelmän tågade Skövde Folkdansgille in, fram till platsen för årets firande. Glada besökare stannade upp och lyssnade till musiken och beskådade de vackra folkdräkterna, inte minst då folkdansarna stannade och plockade upp de i förväg björklövsklädda girlangerna och ringarna som skulle pryda midsommarstången.

Medan danslaget lövade midsommarstången i grönt fick åhörarna lyssna på folkmusik. Alla hälsades välkomna av gillets ordförande Ann-Charlott Welldal Green, som berättade att programmet arrangeras av Skövde Folkdansgille och Sensus. Föreningen har arrangerat midsommarfirandet i många år och det har nu gått hela 62 år sedan det allra första arrangemanget 1961.

midsommar_bild5_fotograf_leena_larsson

Förväntansfulla barn väntade på att få smycka stången med blommor medan medlemmar från föreningen med vana händer fäste girlangerna och ringarna på stången. Gösta Salomonsson, cirkelledare i folkdanslaget, konstaterar att det går fort när alla hjälps åt. Det har varit en del förarbete för föreningen, men nu tar det inte lång stund förrän alla blommor är på plats och alla som hjälpt till får backa undan då midsommarstången ska resas.

Att gillet har lång erfarenhet märks när de lugnt och tryggt reser den höga, blomsterprydda stången. När midsommarstången stabiliserats hörs applåder och skratt från den stora publikskaran på 1200 personer.

När det så är dags för ”Vi äro musikanter” och ”Små grodorna” bildas flera ringar med danssugna barn och vuxna. Eva-Lisa Svensson, som är cirkelledare för barnens folkdans, leder hela programmet med både sång och ringdans. Besökarna verkade trivas i grönskan innan det var dags att släppa taget om sina ringdanskompisar och tacka Skövde Folkdansgille för denna gång.

midsommar_bild11_fotograf_leena_larsson


Midsommarfirandet tillgängligt för fler

I anslutning till det stora traditionella midsommarfirandet på midsommarafton gjorde Skövde Folkdansgilles dansare och spelmän flera besök ute på kommunens äldreboenden. De tog med sig dans och musik och tillgängliggör den för de äldre, vilket är ett uppskattat och trevligt inslag i midsommartid.

Skövde Folkdansgilles ordförande Ann-Charlott Welldal Green berättar att de boende har fått ta del av traditionella folkdanser, spelmansmusik, allsång och förevisning av dansarnas folkdräkter. Många kände nog igen tonerna och stampade takten till musiken.

– På ett par ställen fick åhörarna även möjlighet att ta några danssteg tillsammans med folkdansarna, berättar Ann-Charlott. Vi upplever att dessa besök brukar vara uppskattade och vi hoppas på att få återkomma vid fler tillfällen.

bild_1_2023_foto_skvde_folkdansgille

Fler bilder från midsommarfirandet på äldreboenden