Bild: Margareta Vintfjärd

Meditativt broderi med Frälsarkransen i fokus

7 december, 2021
  • Konst och hantverk

Att samlas tillsammans med fokus på broderi, stilla samtal och samvaro. Det gör en grupp i Västerstrandskyrkan i Karlstad där man startat en studiecirkel i ”Meditativt broderi med Frälsarkransen.

Frälsarkransen är ett modernt radband med 18 pärlor i olika färger som har olika betydelser. Deltagarna blir tilldelade en tygbit och låter broderiet växa fram utifrån dagens pärla och text. Idén till cirkeln kommer från en deltagare.

– Jag gick tidigare en annan brodericirkel där temat var ”den röda tråden” och då tänkte jag att Frälsarkransen skulle kunna vara nästa ”tråd” att följa, säger deltagaren och de orden inspirerade cirkelledaren Charlotte Moberg.

I broderi finns det ofta stora valmöjligheter, till exempel gällande färg, tråd och tyg, men i den här cirkeln har man valt att begränsa valen och se vad som händer. Tanken är att deltagarna ska komma igång och skapa utifrån det lilla och det enkla, och inte lägga massor med tid åt att välja och fundera.

I Västerstrandskyrkan firar man regelbundet Frälsarkransgudstjänster med utgångspunkt i Frälsarkransens pärlor. Att broderande blir meditativt är tydligt och det förs ett lågmält samtal kring bordet utifrån existentiella tankar och frågor. Charlotte Moberg har papper och penna bredvid sig och fångar upp meningar som sägs i samtalen. Detta blir citat som sedan ska används i gudstjänsten när broderierna visas upp.

De olika pärlorna i Frälsarkransen

GUDSPÄRLAN – om den hemlighetsfulla närvaron

TYSTNADSPÄRLORNA (alla de avlånga) – för ordlös koncentration

JAGPÄRLAN – om att se sig själv som värdig och ansvarsfull

DOPPÄRLAN – om att födas på nytt, överlåtelse

ÖKENPÄRLAN – för andlig prövning och strävan efter att leva ett äkta liv

BEKYMMERSLÖSHETSPÄRLAN – om evighetsnuets frihet och lätta sinne

KÄRLEKSPÄRLORNA – om försoning, om att ge och få kärlek

HEMLIGHETSPÄRLORNA – för personliga böneämnen som barnen, den älskade, en djup önskan och allt levande

NATTENS PÄRLA – om kriserna och döden

UPPSTÅNDELSEPÄRLAN – om hoppet, om livets förnyelse