Medis 5 gör en musikvideo om klimatet

23 december, 2022
  • Agenda 2030
  • Kultur och skapande
  • Hållbar utveckling

Medis 5 är i Stråtjära under fyra gråkalla dagar i november för att spela in en musikvideo. Videon är en omgjord version av låten ”Baby, It’s Cold Outside” och ingår i ett projekt som handlar om Agenda 2030. Under dagarna växer en hel berättelse i rörelse, dans och musik fram.

I en före detta ekumenisk kyrka driver föreningen DansPlats Skog en danssal och fullt utrustat boende. Här ska Medis 5 tillsammans med koreografen Gilda Stillbäck göra en musikvideo till låten ”Baby, It’s Cold Outside”. Videon ingår i ett projekt som handlar om Agenda 2030 och är finansierat av Arvsfonden.

På Medis 5, där personer med lindriga intellektuella funktionsvariationer arbetar med kultur, har några av musikerna skrivit om den ursprungliga låttexten till att mer handla om klimatet och människorna. Musikvideon ska utspela sig i en framtid där hoten mot vår planet och människorna är än mer påtagliga. Kvinnan i låten är stursk och vill ut och kämpa för människorna och planeten, medan mannen är mer orolig och vill att de ska söka skydd och stanna inne.

Under några dagar växer en hel berättelse fram i rörelse, dans och musik. Kyrkans alla rum, trappor och lönndörrar är spelplats för de två vännerna i videon som tycker så olika, men vill varandra så väl.

– Jag fick sitta i en röd skrotbil och skulle vara arg. Hela bilen skakade. Jag tycker att det är jättekul att filma och spela teater, men det är tråkigt att behöva vänta så mycket när de andra spelar in scener. Jag gillar att använda kroppen, berättar Uffe Lennman, en av skådespelarna.

Ida Wik berättar att hon skulle tänka att hon var en fjäril.

– Jag sprang och flaxade på en äng och kastade löv högt upp i skyn. Det ösregnade. Det var härligt. När jag var liten sprang jag ofta. Det känns jättemysigt att bo i en kyrka. Det är lätt att känna sig lugn här. Jag bor ensam på översta våningen, närmast kyrktornet.

Jag tycker att det är wow att hela världen kan se den här filmen sedan.

Peter Karppinen som är en av ledarna på Medis 5 och videons filmare säger:

– Jag tycker att det är väldigt spännande att komma till ett nytt ställe man aldrig har varit på. Det blir en helt ny dynamik i gruppen och man blir helt fokuserat på en uppgift. På jobbet avbryts man hela tiden av annat som ska göras.

Den färdiga videon kommer att finnas i en e-bok om de globala målen riktad till särskola.

Medis 5

Medis 5 är en daglig kulturverksamhet för personer med lindriga intellektuella funktionsvariationer som drivs av Sensus Stockholm-Gotland. På Medis 5 arbetar skådespelare, musiker, fotografer, konstnärer, formgivare och filmare. Medis 5 är en verksamhet som bygger på människors kreativitet och kraft och där det egna uttrycket står i fokus.

Mer om Medis 5
www.medis5.org
Medis 5 på Youtube (Här kommer den färdiga videon att finnas)