Mästarmöte mellan Bjørn-Vidar Ulvedalen och Härnösands stifts orgelelever

27 november, 2023
  • Musik – Instrument och sång

Denna snöfyllda dag i Hornsbergskyrkan på Frösön, blev orgelveckan i Östersunds församling något alldeles extra. Härnösands stifts orgelelever samlades för ett mästarmöte med den erfarna orgelpedagogen Bjørn-Vidar Ulvedalen.

Den här dagen var en del av Östersunds församlings traditionella orgelvecka som brukar äga rum veckan efter Allhelgonahelgen. Med en blandning av repertoarspel, improvisation, musikteori och orgelkonsert, blev det en dag att minnas för alla inblandade.

Bjørn-Vidar Ulvedalen, som har över 20 års erfarenhet av att undervisa i kyrkorgel för barn och ungdomar, ledde dagen med stor entusiasm. Han delade med sig av sin kunskap och passion för orgelspel till de unga musikerna, deras lärare och föräldrar.

Dagen fylldes med en mängd olika aktiviteter, inklusive repertoarspel, improvisation och lek vid orgeln. Musikteori var också en del av programmet, med användning av Music Mind Games för att göra inlärningen rolig och engagerande för de unga deltagarna. Efter en dag fylld med lärande och musikalisk utforskning, avslutades evenemanget med en orgelkonsert. Alla 15 deltagare fick chansen att visa upp sina färdigheter enskilt och tillsammans med Bjørn-Vidar.

Denna dag var mer än bara en möjlighet att lära sig och spela musik. Det var också en chans för deltagarna att inspireras och motiveras av en erfaren musiker och pedagog. Som en av orgelpedagogerna uttryckte det: – Det är en stor glädje och chans för alla som spelar orgel och undervisar i orgelspel att få en stunds undervisning och inspiration tillsammans med honom.

Genom att skapa möjligheter för unga musiker att lära sig av erfarna pedagoger och att uppträda inför en publik bidrog Sensus och Härnösands stift, tillsammans med Östersunds församling och Frösö Sunne Norderö församling till att odla nästa generation av begåvade musiker.