Mariaoratoriet lockade storpublik både i Norrköping och Linköping

19 mars, 2024
  • Musik – Körsång

16–17 mars samlades musikälskare i Hedvigs kyrka i Norrköping och i Linköpings domkyrka för att hedra minnet av Uno Sandén, den förre domkyrkoorganisten och tonsättaren som i år skulle ha firat sin hundraårsdag.

Med en stor stiftskör, solister och orkester under ledning av stiftsdirigent Beatrice Paping, bjöds publiken på en musikalisk upplevelse utöver det vanliga när tonsättarens storslagna verk Mariaoratoriet framfördes.

– Det är ett underbart musikaliskt landskap att vistas i. Uno Sandén finurliga tolkningar av Bibeln illustrerar och förstärker Ylva Eggehorns överraskande poesi, berättade Beatrice Paping.

Uno Sandén var domkyrkorganist i Linköping i nästan tjugo år. Han skrev oratoriet som en avskedsgåva inför sin pension 1987. Ylva Eggehorn, poeten vars verk ligger till grund för Mariaoratoriet, var närvarande vid båda framförandena.

I Linköping inledde hon kvällen med att reflektera över de utmanande tiderna vi lever i, men uttryckte en förhoppning om att kvällens musik och poesi skulle lyfta andan i kyrkan. Och det gjorde den verkligen. Publikens reaktioner efter konserterna talade sitt tydliga språk med kommentarer som "En fantastisk konsert!" och "Vackert, drabbande i dessa tider".

Dagarna blev en påminnelse om musikens och poesins kraft att förena och lyfta, en hyllning till Uno Sandéns arv och en bekräftelse på att kultur kan vara en ljuspunkt även i mörka tider. Bakom helgen stod Linköpings kyrkosångsförbund, Linköpings stift och Sensus.