Mariadagen i Östersund – lärande, skönhet och andlighet

26 mars, 2024
  • Konst och hantverk
  • Musik – Körsång
  • Tro och religion

Östersunds stora kyrka blev en samlingsplats för lärande, skönhet och andlighet under Mariadagen, en minnesvärd händelse som förenade föreläsningar, konst och musik i hyllning till Jungfru Maria.

I hjärtat av Östersund, inom de välvda väggarna till stora kyrkan, samlades människor för att hedra Jungfru Maria under en särskild dag som vigts helt och hållet åt henne. Denna dag, som kallas Mariadagen, ägde rum den 16 mars och blev en minnesvärd händelse för alla närvarande.

Arrangemanget var en del av Katedralakademins program, ett initiativ som växer fram ur samarbetet mellan Sensus studieförbund och församlingarna Östersund, Frösö Sunne Norderö. Denna dag var inget undantag från deras tradition att erbjuda djupgående och berikande upplevelser.

Dagen inleddes med föreläsningar av två framstående talare. Åsa Hagman och Luca Cesarini delade med sig av sina insikter och kunskaper om Jungfru Maria, vilket gav åhörarna en fördjupad förståelse och nya perspektiv på hennes liv och betydelse. Deras presentationer bjöd på en blandning av historiska fakta, teologiska reflektioner och personliga berättelser som tillsammans skapade en mångfacetterad bild av Maria.

Ett annat höjdpunkt under dagen var ikonutställningen av Annmari Hartwig. Hennes verk, som porträtterar Jungfru Maria i olika gestalter, tilltalade både ögat och själen. Hartwigs förmåga att genom sina ikoner förmedla djupa andliga budskap gjorde utställningen till en källa till reflektion och inre frid.

Mariadagen avslutades på ett storslaget sätt med en helgmålskonsert där Bachs Magnificat framfördes. Denna musikaliska upplevelse blev en kraftfull avslutning på dagen, där Bachs verk fyllde kyrkorummet med sin skönhet och andlighet. Konserten blev inte bara en hyllning till Jungfru Maria utan också ett tillfälle för gemenskap och andlig förnyelse bland deltagarna.

Genom att förena föreläsningar, konst och musik blev Mariadagen i Östersund en dag fylld av lärande, skönhet och andlighet. Det är dessa tillfällen som Katedralakademin strävar efter att skapa, där människor kan komma samman för att dela erfarenheter och växa i sin förståelse för kulturella och andliga traditioner. Mariadagenen är tänkt att bli ett återkommande inslag vid Jungfru Marie bebådelsedag.